2012. július 4., szerda

Kritika

Ha majd időmilliomos leszek,. akkor csinálok egy vélemények, kritikák aloldalt, de most csak ide másolom be.
Hétvégén kiosztották a Zsoldos díjat. Ezt minden évben egy regény, kisregény, és novella viszi el. Az Áldott légy, Szent Struktúra című novellám egy ponttal, Az emlékkufár másfél ponttal maradt le az első helyezett mögött. Csaj még sose nyert, szóval a második-harmadik hely előkelő. Jövőre nem indul novellám, így az első női sci-fi díj kiharcolását másra testálom. :)

Sárdi Margit (Elte docens, zsűrielnök) értékelése:

K. Varga Beáta, Áldott légy, Szent struktúra!, Galaktika, 251. 20-28.
A szomszéd bolygók benépesítésének témája a novellában az új hit témakörével ötvöződik.
A két téma közös gócpontja a közösségalkotás: a jelenlegi individualitás-kultusz extrapolálásával keletkezett jövőben a közösség újraépítése a jezsuita módszerekkel működtetett szerzetesrendre hárul. Az események mögött főleg eszmék és gondolatok párharca rejlik, innen a novella erősen intellektuális feszültsége.
A szerkezet jól hangsúlyozza az összeütközések eszmei tartalmát. A főhős ügyesen megalkotott, többrétű figura.





K. Varga Beáta, Az emlékkufár, Galaktika, 258. 58-61.
A novella a párhuzamos valóságok eszközét használja föl arra, hogy a „mi lett volna” örökké kínzó személyes problémáját artikulálja.
A hősnő számára a Sátán kísértése az elmulasztott lehetőségek végigélése; ám a megtapasztalt párhuzamos valóság („síkálom”) nem marad hatástalan a saját valóságunkra és viszont; ez viszont már a felelősséget is fölnagyítja. Az írónő humánus, felelősségteljes, jó értelemben mondva „női” megoldást ad a problémára.
A hősnő belülről jellemzett, jellegzetes mai figura, a láttatott életutak jól motiváltak. A párbeszédek valódi összeütközések, súlyos mögöttes tartalommal.



Akit érdekelnek az írások, az könyvtárakban, vagy a Galaktika webboltjában megtalálja az újságokat. Érdemes belenézni. Szeretem ezeket az írásokat, próbáltam velük elgondolkoztatni, remélem, sikerült.

3 megjegyzés: