2012. szeptember 27., csütörtök

Borítók

Lezárult a borítótervező-pályázat, nekem meg fő a fejem, mert annyi jó kép érkezett, hogy bizony nagyon nehéz a döntés. Ötvenkét tervet kaptam, mind nagyon szép munka.

A kiadónak hét képet továbbítok, én bármelyikkel el tudnám képzelni a regényt... :)
 






























A kiadóban majd kiválasztják, hogy melyik tetszik nekik (illetve, ha egyik sem, akkor terveztetnek egy újat).
Én is választottam egy szépet. :)
A képek közül a harmadikat, vagyis Edvy-Szaniszló Ágnes narancsszínű, japános képét, többek között a zseniális kör alakú címért. :)
Gratulálok! Ágnes majd megkapja a megjelenő regényt. :)



27 megjegyzés:

  1. Nekem a hatból (sajátomat, nem számoltam bele) a második tetszik legjobban, amin a pasi van :)

    VálaszTörlés
  2. Hú, köszönöm, még soha nem nyertem, és nagyon várom a megjelenést. :-)
    Nekem mindegyik tetszik de talán az 5-öst és 7-est tudnám még elképzelni könyvborítóként. :-)

    VálaszTörlés
  3. Az utolsó előtti, az nagyon tuti! Abban egyszerre van benne minden (titokzatosság, Kelet, kozmikus talányok, harcos és ismeretlenség, kapcsolódás a nőhöz) wahh és hihetetlen tökéletes mint vizuális kompozíció!
    Mindegyik jó lehet és mind tetszik valamiért, de a 6., az valami szuper, nálam az a befutó!

    VálaszTörlés
  4. Mint kép, mint borító, az 1. tetszik a legjobban, de ha a könyv alapvetően sci-fi, akkor ezt tudatni kell azzal, aki a kezébe veszi. Ennek a kritériumnak pedig az utolsó előtti felel meg, ráadásul szintén jól néz ki, így én erre voksolok.

    Azzal a megjegyzéssel, hogy javasolnám a webboltban bevezetni a testreszabható borítóval történő könyvrendelést, és akkor nem nekünk kell választani, mindenki azzal veheti meg, amelyik neki a legjobban tetszik. :) (Ráadásul aki kellően bizonytalan, és az őrült gyűjtők több példányt is fognak venni.)

    VálaszTörlés
  5. Könyv inkább az scifi-t nem ismerő csajsziknak szól, épp ezért nem szeretnék nagyon űrös borítót, mert az más réteget vonzana.
    Az aktív sf réteg amúgy a férfi űropera vonalat elfogadja (nem kaptam sört, szétlövöm a bolygót témájú könyvek), de a női űroperát nem. Még a komolyabb társadalmi sf írásokra is azt mondják, hogy "családregény", "női csicsergés", "konyhaablak-scifi". Részemről halálosan belefáradtam, nem véletlen, hogy "kijöttem" az sf rétegből.
    No, mindegy, ez messzire vezet. Szóval Anne, nem, egy könyvnek nem feltétlenül kell scifi-nek látszódnia. Sőt. :)

    VálaszTörlés
  6. :) Ilyen alapon az Alapítvány sorozat is női SF?

    Nos ez esetben, ha elsősorban női célközönséget céloz a könyv, akkor meg a 3. borító adja el a legjobban. Viszont a címben a "hulla" szó nem az igazi, és a "teaszertartás az űrben" vagy valami hasonló verzió lett volna a megfelelő.

    VálaszTörlés
  7. Igen, tudom, eredetileg azért jött a teás címötlet...
    Az Alapítványt nem idehaza írták...

    VálaszTörlés
  8. Az SF-ben csak idehaza van nemi diszkrimináció? :)

    Az alcím mindenképp marad? A teáscsésze mellé tényleg furcsa a hulla. Ráadásul mintha túl sokat elárulna a cselekményből. Nehogy még azt gondolja valaki, hogy a női SF-ben, már a címben el kell magyarázni a lényeget, hogy megértsék az olvasók. :)

    VálaszTörlés
  9. Külföldön is van, csak nem ennyire. De az Alapítványt nem nő írta, szóval nem teljesen értem a gondolatmenetet.

    VálaszTörlés
  10. Akkor lehet én tévedtem el. Azt hittem a "női SF" az nőknek szóló, nem pedig nők által írt SF.

    VálaszTörlés
  11. Á, értem. Az Alapítvány egy társadalmi sf, amit kedvelnek a nők IS. Vannak nemtelen regények.
    Női sf nálam a főleg a nők által írt sf, amiben az érzelem központibb szerepet játszik a harcnál, a társadalom meg a technikánál.

    VálaszTörlés
  12. Szerencsére ott a "főleg", anélkül ez elég diszkriminatívnak hangzana. :)

    Mert például nem rég olvastam Jack McDevitt: Polaris-át, és az nekem elég "női" volt, nem csak a narrátora miatt, hanem mert kevés akció, és több érzelem, társadalomrajz, etika stb. volt benne.

    Minden azon múlik, hogyan definiáljuk a Sci-Fit. Etimológiailag tudomány meg fantasztikum kell bele. Ez utóbbiban nincs hiány, de szerintem az űrhajó meghajtási rendszerének fizikájáról nem sokat fogok olvasni. :) A társadalmi viszonyok úgy tűnik fontosabbak, ezért nevezhetnénk "Soc-Fi"-nek a műfajt.

    VálaszTörlés
  13. Különítsünk el három dolgot. 1. társadalmi sf (ld. felsorolt példáid) 2. űropera női ága, ami a romantika felé tolódik (ilyen a Calderon) 3. nők által írt sf

    Az űroperának szerintem idehaza alapvetően férfi ága van, ami a kamaszfiúk vágyteljesítéséről szól: minél nagyobb fegyver, dögösebb és több nő, hírnév. A női ág elvileg az lenne, ami a kamaszlányok vágyteljesítése: szerelem, jóképű pasi. Ez nincs, mivel megjelentetni sem lehet egy sf kiadónál.

    A női sf írók témakörébe belemenni aknamező, és részemről már unalmas is. Ha érdekel, egy sör mellett egyszer elsztorizgatok.

    VálaszTörlés
  14. A "különítsük" talán talán nem szerencsés kifejezés, mondjuk, hogy "osztályozzuk", és akkor abba belefér az is, hogy halmazoknak lehet közös része. Az SF kiadók beltenyészetté válnak, ha kizárnak dolgokat. Majd felvállalja más (például a KMK). Szerintem lesz közönsége a műfajnak, és lefogadom, nem csak nők.

    A sör már jobban hangzik mint a csoki, pláne sztorizással egybekötve. :)

    VálaszTörlés
  15. A sör mindig jól hangzik... :)

    VálaszTörlés
  16. Jaja, az irodalom mellett másban is közelít az ízlésünk. :)

    VálaszTörlés
  17. Bea:
    "Az űroperának szerintem idehaza alapvetően férfi ága van, ami a kamaszfiúk vágyteljesítéséről szól: minél nagyobb fegyver, dögösebb és több nő, hírnév. A női ág elvileg az lenne, ami a kamaszlányok vágyteljesítése: szerelem, jóképű pasi. Ez nincs, mivel megjelentetni sem lehet egy sf kiadónál."

    Ez ugyanolyan sztereoptípia és általánosítás, mint amiről fentebb írtál, amikor egy férfi le-"női cicsergésezi", vagy "konyhaablak-scifizi" a nők által írt science fictiont.:))
    A mondat első fele inkább a tömegtermelt és logós franchise regényekre igaz, az űropera egy egészen más kategória, stílus és tartalom, úgyhogy itt a szóhasználatot/definíciót érdemes lenne pontosítani.
    Hazai űropera írók konkrétan nincsenek, és nincs magyar űropera, maximum space fantasy, űrben játszódó kalandregény a fenti definícióval.

    Másrészt egy _jó_ szerelmi történet szerintem nemtől függetlenül is működik, és kamaszos vágyteljesítés helyett valódi érzelmekről szól.

    Az űropera valahol az alábbi könyveknél kezdődik:
    Ajánlom pl. Peter F. Hamiltontól a magyarul megjelent A földre hullt sárkány című regényt (http://sfmag.hu/2012/01/23/peter-f-hamilton-a-foldre-hullt-sarkany-avagy-ismerteto-egy-agyonhallgatott-sci-fi-regenyrol/), olcsón, 1000 HUF alatt megvehető a két kötet együtt, az egész egy érzelmekkel teli szerelmi történet és űropera, gyönyörű befejezéssel.
    Vagy ajánlom Dan Simmonstól az Endymiont és Rise of Endymiont (első kötet már megjelent magyarul pár hete), ami űropera és egy érzelmekkel teli szerelmi történet is egyben, az egyik legszívszorítóbb befejezéssel, amit valaha olvastam.

    Jó volt Anne C Oakwood McDevittes példája is, szintén árnyalja a képet.

    Hackett

    VálaszTörlés
  18. Bea: Megtestesíted minden buddhista eszményemet. Ha én így tudnék nem konfrontálódni! :)

    Brandon: Az ajánlód hatására A földre hullt sárkány lesz a következő könyv, amit elolvasok. Így most tovább tolódik a Muszasi és utána az Isten gépei. :)

    VálaszTörlés
  19. Miért konfrontálódnék? Hackettnek igaza van, ha ebből a szemszögből nézi. Érdemes elkülöníteni a kalandregényt és az űroperát. Amúgy ismerjük egymás pár éve, nyáron ő vitt le kocsival az IG talira.

    Örülök, hogy buddhistának tűnök, de messzemenően nem vagyok az. Épp plafonon van az agyam scifis téren, és ilyenkor mindig beszüntetem a netes kommunikációt, mert úgyis az anyjában landolna mindenki.
    Majd holnapra kialszom. :)

    VálaszTörlés
  20. Igazad van. Értelek, megértelek, helyeslem, csak utánad csinálni nem tudom. :)

    VálaszTörlés
  21. Én sem konfrontálódni szándékoztam, csak pár apróságot árnyalni.;)

    Hackett

    VálaszTörlés
  22. Efelől sincs kétségem. Meg afelől sem, hogy csupán én vagyok itt agresszív és vitára hajlamos. :)

    VálaszTörlés