2012. szeptember 24., hétfő

Calderon avagy hullajelölt kerestetik - 7. rész



A kadétok vizsgáztatása után a szervizbolygón landoltak. Calderon átadta a hajót Jakusinak, a műszaki tisztnek, aki a javításokat is felügyelte. Utána a csapat együtt indult a gyorsvasút megállója felé. A kikötőből aztán már mindenki más-más hajóval megy tovább.
Taina remélte, hogy a kapitány búcsúzóul szól hozzá egy jó szót, valami apróságot, valami személyeset. De a férfi undorodva körülnézett a csöpögő esőben, majd főúri gesztussal lestoppolt egy méregdrága magánsuhanót és pár szó után távozott a benne kuncogó szőkeséggel.
Taina szorongva gondolt Mamamoto nagyapára és a férj-jelöltekre. Mindegy, hogy milyen jó osztályzatokkal végzett, valószínűleg haza fogják rendelni, ha nem kap azonnal munkát egy hadihajón, és tartalékos állományba kerül. Vége eddigi életének, vége az álmoknak, hogy navigátor legyen. Alá lesz rendelve egy férfinak, ráadásul egy megbecsült szamurájnak, aki jobban betartatja majd vele a hagyományokat, mint az apja valaha.


Szórakozottan figyelte Loxot, a lapátfogú személyzeti tisztet, aki az állomás egyik intergalaktikus holofonfülkéjéhez ment. Mikor tavaly Taina idekerült, a férfi kiegyensúlyozott és tréfás kedvű ember volt. Az utóbbi hónapban sokkal visszahúzódóbb lett, talán még fogyott is. Már nem büszkélkedett az egyéves kisfiával, sem a festő feleségével. Talán igaza van Calderonnak, és Loxnak gondjai vannak?
Tainának feltűnt, hogy Lox nem a közelebbi nyilvános fülkét választotta, hanem a beszélgető tisztektől a lehető legmesszebb lévőt. Pár percet csevegett. Taina messziről is látta, milyen hamis az a vidámság, ami az arcán van.
Az antigravitációs gyorsvasút nagy sebességgel közeledett. Lox kilépett a fülkéből. Taina döbbenten látta meg a férfi arcán a döntést, és hallotta azt a felszabadult, hisztérikus nevetést, ahogy a vonat elé vetette magát.
A vonat körüli statikus védőburok visszalökte a testet a peron felé. Lox nekicsapódott egy fülkének. A gerince kettétört, koponyája szétnyílt. A test lezuhant a földre.
Döbbent csend támadt. Majd kitört a hangzavar. A tisztek odarohantak.
Taina zavarodottan állt.
A következő órában a helyszínelők, rendőrök nyüzsgése közepette a lány meghúzódott Hegamon másodkapitány közelében. A parancsnok határozottsága biztonságot adott. Taina a lelkét tette volna rá, hogy Lox öngyilkos lett, de úgy tűnt, mindenki balesetnek tartja az esetet. És a nevetés? Furán néztek rá, amikor megemlítette.
A helyszínen tartottak mindenkit, míg felvették a jegyzőkönyvet és elszállították a testet. Vagy egy órát toporogtak ott a szemerkélő esőben, és próbáltak nem a sínekre nézni.

Taina hallgatott arról, amit látott.
Vajon erre a halálra utaltak a jóskövek?
Nem, ennek semmi értelme.
A tiszteket megviselte Lox halála, és amikor felocsúdtak az első sokkból, a feleségen és a kicsin aggodalmaskodtak. A megrendült Hegamon másodkapitány úgy döntött, személyesen viszi el a halálhírt.
– Ön a parancsnok? – lépett hozzájuk egy nyombiztosító. – A többiek hamarosan elmehetnek, de önre szükségünk lesz még.
A másodkapitány sóhajtott, aztán biccentett. A férfi elment.
– Calderon persze ezt is megúszta! – morogta Hegamon Anerra doktornőnek. Az idős asszony megcsóválta a fejét:
– Valahogy értesíteni kéne a kapitányt. Az új kadétokat személyzeti tiszt nélkül nem lehet behajózni.
– Tudom, de ez legyen az ő baja. Mire új embert talál, az legalább két hét.

Taina szíve megdobbant. Ennyit Mamamoto nagyapa házassági terveiről!
– Te, nem azt tanultuk jogból, hogy ilyen esetekben a tisztikar egyöntetű szavazattal megválaszthatja az új tisztet? – kérdezte könnyed hangon a legközelebbi kadéttársát. Sajnos éppen Bill volt az. A fiú elnézett a feje fölött, a köves eset óta nem voltak beszélő viszonyban.
– Bár a kapitány úr bizonyára dühös lenne – csevegett tovább Taina. A fiú értetlenül bámult vissza rá, majd odébb sétált. Taina némán szitkozódott, de Hegamon már bekapta a csalit.
– Nos, a szabály az szabály. Szükségünk van személyzeti tisztre.
– De honnét kerítsünk? Esetleg valamelyik kadét? – tűnődött az idős doktornő is.
A pozíció amolyan átmeneti állás volt azoknak, akik nem tudtak a végzettségük szerint elhelyezkedni, Lox is eredetileg műszaki tiszt volt, de végül mégsem keresett más hajót. A kadétok izgatottan egymásra pillantottak. Taina könnyeden közbeszólt:
– Engem sajnos kifejezetten utál a parancsnok. Kár, pedig jól jönne a munka.
Hegamon és a doktornő összenézett, majd a többi tisztre pillantott, és lány tudta, nyert ügye van. 


11 megjegyzés:

  1. Túúúúl rövid volt, még úgy olvastam volna tovább. XD
    Tudtam, hogy Taina valahogyan ottmarad majd a hajón, de azt nem gondoltam volna, hogy így... A vége megint jó kis manipulálós lett. :D Tetszett. :D
    Amit még kicsit átdolgoznék, az öngyilkosságról szóló néhány mondat. Nekem valahogy túl gyors, túl érzelemmentes. Nem is tudom... Tisztában vagyok vele, hogy sci-firől van szó, ami hát, sokszor sterilebb érzelmileg is, mint más történetek, de eddig ez a történet nagyon átérezhető volt, viszont itt valahogy mégis egy kis hiányérzetem támadt. :) Csak nagyon aprónyi, és megfogalmazni sem tudom rendesen, hogy miért, de talán, ha átolvasgatod egy párszor, elmélkedsz rajta, akkor ráérzel ösztönösen arra, amit érzek és várnék. :)

    VálaszTörlés
  2. Túl rövid. :) Kiderül, hogy Lox miért lett öngyilkos? Várom a kövit. :)

    VálaszTörlés
  3. Spirit, igen, Lox szemszöge hiányzik.
    Meg nem akartam a testcafatokat leírni, mivel Tainát ez nem érdekli, nincs rosszul, nem gyászol, hanem külső megfigyelő marad, szamurájcsalád gyerekeként egy idegen halálára sokkal visszafogottabban reagál. Igazad van abban, hogy steril. :)

    VálaszTörlés
  4. Sophie, ki fog derülni... :)
    Még sok részlet lesz, szerintem megjelenésig elpiszmogunk ezzel. :)

    VálaszTörlés
  5. A következő rész hosszabb lesz. :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon röhögtem. :) Manipulációs mesteriskola. :)) És tényleg felháborítóan rövid volt a részlet! :)

    Ez a mondat nem tetszett:
    "Alá lesz rendelve egy férfinak, ráadásul egy megbecsült szamurájnak, aki jobban betartatja majd vele a hagyományokat, mint az apja valaha."
    Az "alá lesz rendelve" az olyan, mint ha a katonaságnál lenne, pedig pont valami ellentét kéne, pl. az "uralkodik rajta" az nem olyan katonás. És a szamurájnak a "megbecsült" jelzője sem az igazi, mert az már tán csak nem baj, lehetne szőröstalpú, begyöpösödött, vaskalapos vagy ilyesmi. :)

    VálaszTörlés
  7. Örülök, hogy tetszett! Taina valóban nem kispályás. Majd figyeld meg, mi lesz, ha Calderon visszajön...
    A "felháborítóan rövid részlet" meg simán a regény szerkezetéből ered. Én ártatlan vagyok. :) És kösz a javítást! :D

    VálaszTörlés
  8. Mitagadás, valóban rövid lett ez a részlet, viszont lényegretörő :) imádom a manipulációkat, és mindezt könnyedén teszi Taina. Már előre dörzsölöm a tenyeremet, hogy mit fog szólni mindehez Calderon :D

    VálaszTörlés
  9. Az utolsó mondatban a lány elől kimaradt egy "a". :)
    Nekem is rövidnek tűnt a jelenet, amelyikben Lox öngyilkosságot rendez. Igaz, hogy nem érződik annyira, mert beleilleszkedik a stílusodba, de így is rövidnek tűnt, és azért valamiféle megrendülést (mert egy ilyen esetnél azért csak van valamennyi) és hangulatteremtést hiányoltam. Szerintem azért túl rövid, mert nagyobb jelentőséggel bír a történés, az egész cselekmény alakulására nagyobb hatással és befolyással bír, mint sok más jelentéktelenebb - már ha van ilyen egyáltalán :) - de ugyanolyan hosszúságú jelenet.
    Elbírnék egy picivel több leírást itt-ott a beleélhetőség kedvéért, vagy a jelenetek közti átmeneteknél, végigrohanunk, :) de amúgy tényleg egy percig sem unatkozom, és annyira kiérződik mind a cselekményből, mind a karakterekből, hogy élvezted írni. Nemcsak él, hanem vibrál, pezseg a sztori.

    VálaszTörlés
  10. Syro, hát Calderon eléggé meglepődik... :)

    VálaszTörlés
  11. Zsuzsyb, igen, valóban élveztem, ennyire látszik? :) Vannak olyan regényeim, amiket akkor írok, ha nyűgös vagyok, és mindig felderítenek.
    Különben jó a meglátás, valóban azért rövid ez a jelenet, hogy elsikkadjon az olvasónak. Egy regényben simán közjátéknak látszik. Itt a blogon feltűnőbb ez, sokkal jobban előjönnek majd az apró kulcsmozzanatok, amik a regény közepén kapnak jelentőséget.

    VálaszTörlés