2012. december 17., hétfő

Könyvbemutató némi numerológiával

Szombaton volt a Calderon könyvbemutatója a KönyvFiesztán. Nagyon zűrös hét állt mögöttem, és a könyvvel is voltak keveredések. Délelőtt levezettem egy beszélgetést, és persze zuhogott az eső, ami nálam mindig bealvást jelent, szóval délutánra olyan fáradt voltam agyilag, hogy megjegyezte az egyik barát, látszik, hogy öt percre vagyok képes előre gondolkozni. És valóban. :)

De ez így volt jó. Kicsit féltem a bemutatótól, nem a nyilvános szerepléstől, hanem attól, hogy az írás számomra túl benső tevékenység, és - bár sokat jár a szám - az igazán fontos dolgokról soha nem beszélek, ahol mély a víz, ott csendes, akár életmottóm is lehetne.

A másik, hogy láttam, épeszű könyvmolyos szerző álmodozik a bemutatóról, meg beszívja a könyve illatát, megnézi boltokban, lefényképezi magát velük, de nekem ez nem megy, és utálom, amikor elvárják tőlem. Számomra az a siker, ha az olvasó másodszor is elolvassa a könyvet, depressziós percében ott áll a könyvespolca előtt, és az én regényemet veszi le. Vagy ha véletlenül beleakadok a neten, hogy a barátainak ajánlja, csak úgy csendesen, és szeretve, ahogy a tavaszi eső esik.

Szóval jó volt, hogy eljutottam a nemgondolkozás fázisába, mert onnan kezdve csak arra koncentráltam, hogy emlékezzek a kérdés végén a mondat elejére. Natos (Garamvölgyi Kata) kiváló moderátor volt, legalábbis nekem, mert tökéletes megnyugodtam tőle, végig megbűvölve figyeltem, ahogy a mikrofonnal mutogat.
Jó kérdéseket tett fel, és szerencsére nem túl személyeseket. Beszélgettünk a karakterekről,
a zsánerekről, olvasórétegekről. Ő volt az első, aki megkérdezte a regényben szereplő szertartások eredetét. (Csak a teaszertartás valós.) Jót vigyorogtam, amikor megjegyezte a nézőknek, hogy a pasik nem fontosak olvasás szempontjából - mire csúnyán néztek rá többen a nézők közül, a 40-45 fő fele ugyanis férfi volt.
Szó esett az ötödiksallys fészbúkerségemről, ami részben abból ered, hogy anno nem tudtam használni az Fb-t, részben pedig abból, hogy udvarias emberként nem akartam nemíró ismerősökre zúdítani a szerkesztős dolgokat.
Belekérdezett a szerkesztős életembe is, és hogy mennyire tartok attól, hogy az elutasított szerzők a Calderonos regényen verik le a frusztrációt. Azt gondolom, hogy a legtöbb amatőr szerző tudja, hogy kell a fejlődés, és azt is, hogy ez jó dolog, és nincs nagyobb segítség, mintha valaki ad egy külső támpontot. Bár ezt nem mondtam ott ki, jobban félek attól, hogy nem lesz visszhangja a könyvnek, és elsüllyed a könyvtengerben.

Volt egy tök érdekes meglepetés is, eljött fordító, és misztikus-romantikus körökben blogoló Lora, és kielemezte a szereplők nevét a számmisztika alapján. Sok dolog illett rájuk, és volt egy kifejezetten furcsa pillanat, amikor felolvasta, hogy Taina (női főhős) valójában Miyazakiban található. Ekkor halk röhögés hangzott a nézőtérről, ahol négy-öt sci-fis ült, ugyanis Miyazaki az egyik scifis közszereplő neve. Már elkértem az elemzést, és majd felteszem a blogra, nagyon érdekes volt, és még egyszer köszönöm Lorának. (Készített hanganyagot is, talán az is kikerül, de még kisül.)

A bemutató után dedikálás volt, és jó döntés volt, hogy nemcsak a puha, de a kemény borítójú könyveket is némi plusz szervezéssel elhozta a kiadó, mert sokan azt választották, karácsonyi ajándékba vitték. Nagyon örültem az ismerős arcoknak, és külön meglepetés volt, hogy hány ismeretlen emberrel találkozhattam, akik tényleg nem miattam, hanem a kikerült regényrészletek miatt jöttek.
A másik hatalmas meglepetés Zsuzsa manója volt. A Mi a manó meseregény szerzője varrt nekem egy igazi, hatalmas manót. :) Nagyon szépen köszönöm!
Nagyon örültem, hogy írók is benéztek, és igazán fura élmény volt, hogy most fordítva dedikálunk, én vagyok a toll másik felén.

Este - megfelelően zuhogó esőben - elmentünk páran vacsizni, és levezetésként jól eldumáltunk filmekről, könyvekről, és persze a scifiről. Aztán vonatra ültem és igazából éjjel, a sötét utat bámulva esett le, hogy életem egyik igazán fontos eseményéről jövök.

Köszönöm mindenkinek, hogy eljött. :)


-------------------------
Fotó: Majkó Zsófi



10 megjegyzés:

  1. ÓVÁS!
    "...amikor megjegyezte a nézőknek, hogy a pasik nem fontosak olvasás szempontjából..." Nanemár! Ez a szövegkörnyezetből kiragadás ékes esete! Azt mondtam, hogy ha zsánerirodalomról van szó, a kiadók nem számolnak jelentős számú férfiolvasóval, ergo kiadás szempontjából a pasik "nem fontosak". És a jelenlévő pasik is buzgón bólogattak a nagy coming out hallatán, miszerint a nők sokkal többet olvasnak. :)

    Natos

    VálaszTörlés
  2. Jól van... óvás elfogadva. :D

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok a könyvbemutatódhoz, a sorok között érezni, hogy jó hangulatban telt :)Külön öröm hallani, hogy az érdeklődők egy része a könyvért magáért mentek el, hiszen szerintem ez nagyobb elismerés. Más az, ha valaki csak azért vesz meg valamit, mert XY írta.

    "...az igazán fontos dolgokról soha nem beszélek, ahol mély a víz, ott csendes..."

    Szerzőknél (de valójában az élet minden területén) ez gyakori: annyit mutatnak meg magukból, amennyit gondolnak és jónak látnak :) Sőt, a megmutatva elrejtés is nagy divat.

    "Belekérdezett a szerkesztős életembe is, és hogy mennyire tartok attól, hogy az elutasított szerzők a Calderonos regényen verik le a frusztrációt."

    Habár kitetted az első két fejezetet az Aranymosás honlapjára, senki sem esett neki, hogy ízekre szedje. ;)

    Szerintem attól nem kell tartanod, hogy ne lenne visszhangja a művednek. Egyrészt, a neved ismerik az írói szakmában, másrészt a kiadód sok bemutatót fog még szervezni és mivel koordináltad/koordinálod az Aranymosást, sokan megismerték/megismerik a neved, így eljut a résztvevőkhöz az írói munkásságod.

    VálaszTörlés
  4. Nekem Miyazakiról Inkább Miyazaki Hayao (anime) rendező ugrik be, úgy látszik, én vagyok a kivétel...

    Már várom a könyvet!

    VálaszTörlés
  5. Nibela, tényleg jó hangulatban telt. :)
    Majd meglátjuk, hogy alakul a könyv útja, remélem, sokaknak jó szórakozást nyújt.

    VálaszTörlés
  6. Acélpatkány, biztos azért, mert nem találkoztok gyakran. :)

    VálaszTörlés
  7. Olyan szép az, ahogyan látod és megéled a sikert. Nagyon sajnálom, hogy ennyire messze élek. Egyre többször és erősebben fáj... :( Kívánok további sok sikert, sok könyvet tőled a polcokra!
    zsuzsyb

    VálaszTörlés
  8. Bezony! nagyon jó kép lett! Aláírtam a cikk alá a neved. :)

    VálaszTörlés
  9. Zsuzsa, igen, nehéz dolog, hogy ennyire messze vagy, de ennek is megvan a saját szépsége. Meg néha a haszna is. :) Amikor kreat teszteket vettem föl, a legmagasabb eredmények között ott volt egy erdélyi drámaíró srác. A kulturális környezet sokszínűsége nagyon segíti a kreativitást.

    VálaszTörlés