2013. október 29., kedd

Borítók és más huncutságok

Köszönöm az Arany pöttyös oldalon a sok lelkes szavazatot. Nagyon megkönnyítettétek, hogy a két Calderon borító közül melyik legyen a végső. Ez lett így a hivatalos koncepció, amit majd a kiadó borítótervezője formába önt:



Lezárult a Scar borítótervező pályázata is. Elég rövid volt rá az idő, így kevés mű érkezett, de azért születtek ötletes tervek. Ezeket a koncepciókat küldöm be a kiadóba megtekintésre. A blogom képfeltöltése három kép után befagy, mint egy üstökös a mélyűrben, így az Fb-re tettem a képeket, itt elérhetőek.
Én is hirdetek egy nyertest: Krajcz Vivien
Ezzel a képpel. :)


Amíg szerkesztői tanácsra a Scar pénzrendszerét teszem helyre (már kétszer belezavarodtam a platina csillagközi árfolyamába), addig ti írhattok még ajánlókat a regénybe, szeretettel várom szerda estig.
Részletek itt.





17 megjegyzés:

  1. Nos, nem jutok szóhoz.. Annyira, annyira örülök és hihetetlenül jó érzés hogy ismét elnyertem a tetszésed!!! Nagyon szépen köszönöm! Nem tudom eléggé kifejezni írásban mennyire örülök, jajj! *-*
    És itt gratulálok a többieknek is, akiknek a munkái szintén mennek tovább a kiadóba, mind nagyon szép munkák lettek!! :3 :D *nagyon boldog és igazi négeres örömtáncot jár*

    Vivien

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok, megérdemelted :D
      Az egyedüli hozzáfűzni valóm az, hogy szerencséd, hogy a héten találtunk könyvet, amit vehetek neked karácsonyra, különben most bajban lennél :D Szóval áld az angyalokat meg a píket :D

      Törlés
    2. Köszönöm Atma! Megígérem erősen fogok fohászkodni az anyalokhoz és a píkhez hogy megbocsátást nyerjek!! x) :D

      Törlés
    3. Még egyszer gratulálok!!! :)

      Törlés
  2. Gratulálok a nyerteseknek! :-)

    Köszönöm, hogy az enyémet is beválogattad, annak ellenére, hogy a közönséget láthatóan nem nagyon mozgatja meg. Hiába, no, a sci-fi nem az én világom. :-D

    VálaszTörlés
  3. Ja, Edvy-Szaniszló Ágnes voltam (csak a google profilom nem arra névre van) :-D

    VálaszTörlés
  4. Hogy jutott eszetekbe hogy egy nőt rakjatok egy olyan regény borítójára, ami alapjában egy férfiról szól?
    Persze, biztos meg fogják magyarázni a hölgyek...
    Abban viszont biztosak lehettek, hogy ezzel a férfi olvasók nagy részét elveszítitek.
    Persze, azt is megértem, úgy hiszitek, ha sci-fi helyett romantikus regényként adjátok el, akkor a plusz női olvasókon többet nyertek, mint az elveszített férfi olvasókon.

    Nagy tévedés...

    Ne higgyetek nekem, beszéljetek reklám és marketing szakemberekkel... És esetleg, talán talán, könyvkiadásban jártas szakemberekkel is.
    Mert ha még valóban nyernétek is pluszban több női olvasót , ezentúl a "női" iró jelzőt nehezebb majd távol tartani. Lehet hogy tévedek... Úgy legyen.


    Mindettől a sajnálatosságtól eltekintve, én ezután is várni fogom a könyvet, legfeljebb majd kiröhögnek a boltban, hogy szegény férfi, milyen égő, hogy romantikus regényt vesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, a férfi a címszereplő, de a lány is hangsúlyosan jelen van a történetben.
      És kevésbé lenne lenne ciki egy olyan könyvvel a pénztárhoz menned, aminek a borítóján egy jóképű, szexi pasi látható? :) Meg veheted ajándékba is, engem se röhögtek ki, mikor babáknak való mondókás könyvet vettem. :)

      Törlés
    2. Félreértesz.

      Amikor lehetett szavazni a borítókra, és szinte mindenki a női képekre szavazatot, én inkább nem küldtem el a másfél oldalas hozzászólásomat (kitöröltem még küldés előtt) mert Onsai is férfi képet tartott helyesnek.

      És nem azért baj a női kép, mert egy sci-fi-n ne lehetne női kép. Ekkora marhaságot még száz éve sem mondtak volna. Attól függetlenül hogy különböző okoknál fogva (amiket én csak tippelhetek, de lényegében nincs jelentősége) valóban úgy tűnik hogy Calderon erősen háttérbe szorul a második részben. Viszont még mindig a címszereplő nevével jelenik meg a regény.
      És innen borul a kép koncepciója. Ha Tainát akarjátok egyedül látni a borítón, akkor javaslom változtassátok meg a könyv címét.

      És most már bánom hogy elküldtem a hozzászólásomat, mert nagyanyám is elmondta hogy ne vitázzam hölgyekkel, mert úgy sem lehet igazam.

      Ettl függetlenül sajnos a hozzászólásom helytálló. A marketing és az üzlet könyörtelen, és attól még a hibás döntés nem lesz helyes.

      EWmlékszem úgy 15 éve a marketing tanárom a hibás döntésekhez való ragaszkodást a Dupont gyár végtelen fejlesztésével magyarázta el. Fejlesztettek egy új terméket, de nem találták még tökéletesnek, ezért nem jöttek ki vele hanem tovább fejlesztették. Közben a konkurenciájuk kijött egy nem olyan tökéletes termékkel. De ők csak fejlesztettek töretlenül... Végül mindenki kijött már a nem tökéletes termékkel, de mert ők ragaszkodtak a saját elképzelésükhöz, hatalmas veszteséget szenvedtek el.

      Hozzászólásomat jóindulatból írtam, és biztosak lehettek benne hogy egy férfi sem fogja kritizálni.
      Simán csak hagyják majd hogy rossz döntést hozzatok.
      És mint írtam, én ettől függetlenül megveszem.
      De ugye már ti is hallottatok a nagyon jó könyv, rosszul megválasztott könyv kombinációjáról?

      Törlés
    3. Bocsánat, Helyesen ez a mondat így hangzott volna
      Hozzászólásomat jóindulatból írtam, és biztosak lehettek benne hogy egy férfi sem fogja kritizálni a kiadó döntését

      Törlés
    4. Krokomach! Ez azért egy kicsit felháborító! Az emberi társadalom nagy része mindig a mások véleményétől fél. Sokszor nem adjuk önmagunk, ha társaságban vagyunk, ugyanis félünk, hogy hibát találnak bennünk, hogy megszólnak... Biztosan, ha a könyvborítón egy nő van, akkor okkal van nő! A második dolog, hogy szerintem ez a könyvborító egyáltalán nem csak nőknek vagy csak férfiaknak van tervezve! Szépen van ötvözve a női stílus a férfi stílussal - szerintem nagyon nyerő borító! Csak azt sajnálom, hogy lassan az emberek másoktól függenek, és mindig folyamatos álarcot viselünk... Van egy ötletünk? Alapból azzal kezdjük társaság előtt, hogy: "Van egy ötletem, tudom, hogy hülye ötlet, de azért elmondom..." - ha valóban hülye ötlet, akkor mindenki kinevet minket, majd hozzátesszük: "Én megmondtam, hogy hülye ötlet!" - és ezzel elkezdünk a többiekkel nevetni. Ezt most nem neked mondom konkrétan, hanem példázódtam azokról, akik körülvesznek! Én fiú vagyok, és hidd el nem szégyellnék végigmenni az utcán kezemben a Calderon, avagy felségáruláshoz című könyvvel!

      B.

      És gratulálok Neked On Sai!

      Törlés
  5. És ez a mondat helyesen:
    De ugye már ti is hallottatok a nagyon jó könyv, rosszul megválasztott könyvborító kombinációjáról?

    És most megyek aludni, mert félig aludva úgy látszik nem tudok gépelni. :)

    VálaszTörlés
  6. Krokomach, ezek nagyon jó gondolatok, én is sokat tűnődtem a dolgon.
    Már az első kötet borítójánál is gondot jelentett, hogy két olvasóközönséghez szól a könyv, a férfiakat és a nőket egyaránt érdekelheti.
    A másodiknál ez még jobban előjött. Egyszerűen túl nehéz egyszerre minden szempontot figyelembe venni. Ha csak a két végső képet nézzük, Calderon kellene a borítóra, de zsabóban - hiába hiteles a könyv szerint - a férfiaknak ciki, mert homokos hatást kelt.
    Taina a borítón meg kicsit fura, hiszen nem ő a címadó név.

    Amúgy jól érzed, a lány itt egyenrangú karakter Calderonnal. De nem nyomja el, Calderon a regény első pár fejezetében sodródik, ahogy az első könyvnél is, de aztán felcseszik az agyát, és utána már olyan húzásai vannak, hogy egy galaktika körülötte ugrál. :)

    A Scar borítója még problémásabb, de kezdem gyanítani, nem a borítókkal van a gond, hanem az én írói stílemmel. Valószínűleg az összes könyvnél ez lesz a szitu, mint most.
    A Calderon borítóját már nem akarom variálni, mert csinálja a kiadó tervezője, és a regénynek is hamar nyomdába kell mennie, ha idén még könyvben akarjuk látni.

    Kár, hogy nem írtad meg korábban a véleményedet, szólj mindig, ha úgy érzed, valami nem jön be, nagyon örülök a közös gondolkozásnak, ez hatalmas segítség.

    VálaszTörlés
  7. Kroko (na ezt inkább kimásolom) szóval Krokomach hozzászólásában némileg igazat adok, anno egyszer felvetettem itt, hogy a borítóválasztás mennyire fontos, és hogy nem tartom jó ötletnek, hogy ezt az olvasókra bízzuk. Nem mintha nem lenne ez egy jó kezdeményezés, marketing szempontból is meg van ennek az előnye. De a "barátok", "ismerősök" sajnos kevesen vannak, sokkal több az a leendő vásárló, aki csak a boltban lát egy könyvet...Ezen bevétel múlik. Inkább úgy tudnám ezt elképzelni, hogy a "szakemberek" által megtervezett borítók közül dönthetnek esetleg a rajongók. (nálunk a grafikussal a marketinges dolgozik együtt, (meg még húsz kör a kiadóvezetővel is) hogy a képi megjelenítés mellett más, eladást ösztönző marketing szemlélet is szóhoz jusson. :)
    A Calderon egyébként tényleg nem egy egyszerű helyzet, én is gondolkoztam rajta és mint könyves marketinges mondhatom, beletörne a bicskám, kellene egy jó, kreatív grafikus is. (az egyedi stílus és humor miatt, amit nehéz képileg megoldani, de nem lehetetlen!)
    A Scarnál kicsit más a helyzet, ott láttam olyan borítókat, melyek jók lehetnek, mert ott más jellegű történetről van szó.
    Na és most én is gondolkodom kicsit, hogy ezt elküldjem-e....:) De azt hiszem Beát ismervén, értékelni fogja az őszinteséget, és nem kell a most ezerrel csomagolnom a mondandóm. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Judit, örülök a közös gondolkozásnak, ezek a dolgok jó dolgok. Ne csomagold a mondandót, fölösleges, az összes barátom, közelebbi írós haverom modortalanul őszinte ember, valszeg madarat tolláról. :)

      A borítóknál a háttérben komoly szakmai mérlegelés van, ez nem látszik kívülről, és nem is kell, hogy látszódjon, de ott van. Volt olyan borítós pályázat, ahol a közel száz koncepcióból egyet se találtak jónak. Ilyenkor újat terveznek.

      A Calderon nagyon érdekes dolog, például a humor része is. Kívülről, az olvasónak másképp látszik ez a könyv, mint nekem, mert én nem tartom különösebben humoros írásnak, nálunk ilyen stílben zajlik egy családi ebéd, így először meglepődtem a bloggerek véleményén.
      Azon is meglepődtem, hogy a srácok szeretik a könyvet, mert a háttérvilág és a scifis rész kapcsán az elsőben jelentősen visszafogtam magam, és próbáltam romantikus lenni. Valszeg valami teljesen más elképzelésem van a romantikáról, mint az épeszű embertársaimnak, de ez sebaj.
      Azt akarom mondani, hogy én sem tudom pontosan, milyen hatása van a könyvnek és kiket ér el, simán mert nem látok ki a saját fejemből. Pont ezért jó az olvasói vélemény a borítók kapcsán, vagy miket szeretne a nép a következő könyvbe. Például nagyon örültem, hogy több háttérvilágos infót akarnak, mert ez az erősségem. Gyanítom, a második kötet tibeti alapokon nyugvó transzcendens feudalizmusán már meglátszik, de Scarnál lesz látványos.

      Törlés
  8. Jájj...asszem elszállt minden, amit írtam. Na mindegy, majd holnap folyt...:)

    VálaszTörlés