2014. január 22., szerda

Írástechnikai előadás

Páran kérték, hogy jelezzem, ha valahol írásról adok elő.
Az IRKA meghívott, hogy beszéljek pár témáról, és egy ilyen szép invitálásnak nem tudtam ellenállni, főleg, hogy isteni teájuk van. Ez nyílt rendezvény, így bárkit szívesen látnak, aki amatőr író, vagy épp már gyakorlottabb szerző, de szereti más szemszögből látni a világot. A helyszín a gödöllői könyvtár. Aki pesti, annak hévvel kb. 40 perc.
Bemásolom az infókat:
 

"2014. február 7. péntek 18 óra - Regények a banánhéjon innen és túl
A lektorok szempontjai bírálatkor. Tipikus nyelvi hibák. Tipikus, szerkezeti hibák. Narrációs gondok és mesélés. Mi számít, a nyelv, a történet vagy a divatos témaválasztás? Van-e különbség a kiadók között? Milyen célcsoportok vannak, és érdemes-e nekik írni? Önmegvalósítás kontra bérírás.


 2014. február 21. péntek 18 óra - Zsánerkoktél, avagy irodalmi bárpult ponyvaszerzőknek
A különböző tematikák eszköztára. Mitől jó egy sci-fi, fantasy, krimi, romantikus írás, misztikus-romantika? Melyik eszköz működik az egyik helyen, ami a másiknál nem? Leírás és karakterábrázolás. Mi az előnye, ha a szerző kilép a komfortzónából? Mi a hátránya?

2014. március 7. péntek 18 óra - Dramaturgia, avagy ha neked jó, nekem jó
A cselekményívről. A konfliktusok kapcsolata a világgal és a karakterekkel. Ki legyen a nézőpont egy jelentben, melyik jelenetet érdemes leírni? Író ígéret és annak megtartása. Honnan derül ki, hogy rossz a dramaturgia? Hogyan fejleszthető a dramaturgiai érzék? Lezárások, nyitott végek és függő végek. Az írói eszköztár bővítése. Hogyan sikáljuk el a hibákat?

2014. március 21. péntek 18 óra - A párbeszéd - avagy szólalj meg, megmondom, ki vagy!
Miért fontos a párbeszéd egyedisége? Egy jó jelenetben kik a beszélők és miért épp ők? Mitől túlírt egy dialógus? Hogyan lehet narráció nélkül megmutatni a szereplő nemét, korát, társadalmi státuszát, élethelyzetét, érzelmi állapotát? Mi a maszkolás és fókusz irányítása? Mi az elszórt infoadagolás? Fantasztikumban hogyan lehet világépítésre használni a dialógust?


Az előadásokra a belépés ingyenes, de az Irka működésének támogatására adományokat elfogadunk.

Helyszín: gödöllői könyvtár, Dózsa Gy. út 8."



4 megjegyzés:

  1. Ohhh, hát ez nagyon-nagyon jól hangzik. Köszönöm, hogy felraktad. :)
    Mindegyik témát te fogod tartani?

    Üdv, Kemet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Örülök, hogy érdekel, várunk szeretettel. :)

      Törlés
  2. Ezúton is köszi az első előadást, nagyon hasznos volt és szórakoztató is. :D

    Üdv, Kemet

    VálaszTörlés