2014. január 10., péntek

Zenés poszt, avagy mire írtam a Scart


Az előbb véletlenül egy régi Nightwish számra kattintottam, és azonnal láttam magam előtt Lucy harcát. Azt a pillanatot, amikor bevágja a testét a titokszoba folyondárszerű energiarendszerébe, hogy a fájdalom kiszabadítsa az elméjét. Aztán rájöttem, hogy ja, tényleg, hát a Kinslayer szólt hajdan a fülem alatt, amikor írtam. Nem értettem a szöveget, inkább a hangulata kapott el. Gondoltam, hátha érdekes, melyik zene futott közben. Mindig zenére írok, egy számot végtelenítek, és úgy dolgozom.
 A könyv elején Scar szökéséhez egy Lord-szám refrénje kapcsolódik, a Vándor. Hm, belegondolva, nagyon ifjú és zsenge lehettem, most belehallgatva, kicsit nyálas. Tolcsvay Magyar miséjét viszont mai napig erős rockoperának tartom. Ez nem igazi mise, nem kell megijedni tőle, viszont a kétség, fölajánlás, áldozat, megtisztulás gondolatkörét követi, és az egyik nagy szám belőle az Áldozat. Ezt csak linkelni tudom, és a kórus kicsit kivehetetlen, azt énekli: "földből a magba, magból a szárba, szárból a virágba, virágból kalászba, kalászból testedbe, testedből lelkedbe, lelkedből lelkembe." Érdemes az egész rockoperát meghallgatni, nagyon jó gondolatok vannak benne. Az első két perc csak az intro, de utána már történik is valami.

Hű, majdnem elfelejtettem... Scar és Chester erre táncolt a császári bálon... :) Nem találtam meg azt a feldolgozást, de ez is szép, és nyugis.
 
Amikor Artúr a Kalózkirállyal találkozik, és a prosti ül az ölében, ez a szám ment nálam, nem is a szövege, hanem a hangulata miatt. Valami nagyon erős cinizmus és kiábrándultság van benne, de tisztaság is. MR2 Akusztik - Bogozd ki, ez a legerősebb feldolgozás szerintem.

A következő szám meg a bioládák kinyitásakor szólt, és amikor Artúr rájön, hogy mi van benne, mi az, amiért kockáztatták az életüket. És később a tükörbe néz, és azt gondolja, nincs Isten, nincs, ami megmentse őket.



 


4 megjegyzés:

  1. Most, ahogy így látom ezt a posztot, eszembe jutott, hogy Mark Mancina & Hans Zimmer - Saya's Destiny című száma teljesen ráillik arra a jelenetre amikor végeznek az ördögűzéssel és Scar hozzábújik Artúrhoz ^^
    Legalábbis szerintem :) (link: http://www.youtube.com/watch?v=qnpiFz-pnbg)
    Zenére írni mindig nagyon inspiráló tud lenni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez gyönyörű. Köszi a linket! :) Már nézem a számokat, mi szóljon a mostani könyv alatt.

      Törlés
  2. Az én agyam lekapcsolja a zenét, amikor olvasok. Nem csak zenét nem hallok, hanem senkit és semmit. Teljesen el tudok veszni egy jó könyvben. Ezért szeretek olvasni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez a jó dolog. :)
      Én se hallok olvasás közben. Emlékszem, gyerekként anyám sose értette, hogy a "vidd le a szemetet" mondatot tényleg nem hallom, és nem szemtelen vagyok. :D

      Törlés