2014. június 17., kedd

Könyvheti huncutságok

A Könyvhét mindig hatalmas élmény, és nem csak az olvasóknak, akik lelkesen várják a friss megjelenéseket és a jobbnál jobb akciókat, hanem a szerkesztőknek, íróknak, bloggereknek is. Egy jópofa, vidám találkozás ez, számos irodalmi vitával, sok-sok személyes beszélgetéssel. :)

Csütörtökön a kiadó pavilonjában dolgoztam, élveztem a nyüzsgést, és itt is köszönöm Kozári Dorka kávémentő akcióját és későbbi segítségét. :) Itt épp kipakolás közepette vagyunk még, Deszy lekapott minket. A képen mellettem Dorka (Szilvi épp rámol a külső részen).


 A Könyvmolyképző elindította az Elit Team könyvszolgálatot, és ez máris sok olvasót vonzott. Nagyon örültem Galgóczi Móninak, akivel már nagyjából harmadszorra ismerkedünk össze az elmúlt évek alatt. Ekkor még csak kezdődött a nyüzsgés, így volt idő egy röpke kérdésre, az Ekultura.hu csapata ugyanis szorgosan járta a standokat, és megkérdezte az írók első Könyvhetes élményét. Kicsit szaladóban voltam, így nem az első olvasós élmény jutott eszembe, hanem az első írós élmény, de talán nem baj.
Bíró Szabolcs, Szélesi Sándor, Foglár Gábor és Kozári Dorka is mikrofonvégre akadt:

Pénteken nem voltam kint, a szokásos munkámat csináltam, másnap pedig elballagott a fiam nyolcadikból, nagy rokonjárás keretében, így csak késő délután jutottam el a Könyvhétre újra.

Szombaton már hatalmas tömeg volt, gólyalábbal, fagyizva, szórólapokkal és könyvekkel felszerelkezve... :) Rögtön összefutottam Németh Attilával, a Galaktika szerkesztőjével, aki épp egy fagyival barátkozgatott. Szerdán az Írószövetségben megint összefoglalja a féléves fantasztikus megjelenéseket, valszeg én is benézek.
A Könyvmolyképző standjánál már sok magyar szerző állt, Benina már rég jött dedikálni, sokan várták, Kemese Fanni épp Deszyvel csevegett, jó a könyvesblogger a háznál (egy csomó jó képet csinált :)), de Fummie is befutott, meg Petamas, később Rózsalovag. Utána elkaptak az Ekultúrások, és több részletben felvettek egy szerkesztős interjút az Aranymosás pályázat dolgairól. Ekkor már életmentő kávézásra szorultam, így elmentünk agysejtfrissítésre Szenczi Ildivel, aki az Olvasó malacok blogot csinálja fergeteges stílusban. Benkő Mariannával csak átfutóban találkoztam, szeretem a blogját, és az éles nyelvét is, nagyon örülök, hogy sikerült pár szót váltani. :)

Utána dedikáltam hét órától, és most nem voltak sokan, kb húsz ember, így volt idő beszélgetni, spoilerezni, és persze megkapták a Szivárgó sötétség sorozat 1,5 részének az elejét, egy kis ízelítőt, ahogy Scar megérkezik az ügynökökhöz, és máris kavar. Eljött Farkas Viki is, aki a fanfiction pályázat nyertese a Plazmaláng novellával, és egy Scar kötettel lett gazdagabb. Tisztára olyan érzetem volt a novella olvasásakor, mintha én írtam volna, és kiderült, vannak közös életbeli tapasztalásaink.

A dedikálás alatt felmerült egy érdekes ötlet. Mi lenne, ha zárt Fb csoportba, vagy levlistára feltenném a kimaradt részeket, a próbafejezeteket, vagy a friss, meleg infókat. Ez mást is érdekelne? :)

Utána még egy röpke megbeszélést tartottunk Helenával, az Enigma szerzőjével. Én szerkesztettem az első könyvét, és már olvastam a második kéziratot is. Mit mondjak, döbbenet, egy ilyen kedves, csendes lány thrillert ír. :) Azt hiszem, lesz nagy meglepetés a Vörös pöttyös körökben, amikor télen megjelenik az Ezüsthíd. Nyáron fogom szerkeszteni a könyvet.

Ekkor már este volt, és ilyenkor egész éjjel írós csoportok söröznek a téren és a környékbeli pubokban minden évben. Beköszöntem a Fumaxosokhoz, majd bele is mélyedtünk pár izgalmas témába, úgyhogy leragadtam náluk, pedig mentem volna még Moskát Anitához és pár ismerőshöz dumálni. :) 
A szomszédban volt az Ad Astra standja is, az ünneplő Falak antológia szerzőivel, és az Avana vezetője, Matyi rögtön el is kapott, miért nem neveztem az idei Zsoldos-díjra. Meg is vitattuk a rendszert, nem mintha, nyolc éven át nem a díj rendszerét vitatnám valakivel, szóval olyan kellemes retro érzetem volt. Szerintem az ideális a 10-15 fős nagyzsűri, minden sf szekértáborból, amiből tárgyévben sorsolással dől el az az öt, aki épp bírál. Hajnali egyig magyaráztunk egymásnak, szerintem emelt hangon, amivel hülyének néztek a környéken lakók. :)

Nagyon jó volt a Könyvhét, és örülök, hogy ennyi mindenkivel találkoztam, beszélgettem. És köszönöm mindazoknak, akik jöttek dedikáltatni, vagy elmesélni a Scar és Calderonos élményeket. :)

*
Mások beszámolói, mazsolázzatok. :)
Benkő Mariann
Moskát Anita
FFG
Deszy



12 megjegyzés:

  1. Huh, én is emlékszem, vicces volt a tavalyi Könyvhét, ha jól emlékszem nekem is idegen kiadónál dedikáltál :) Talán a Cor Leonisnál kaptunk el? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ott írtam alá a tiédet. :) Épp Gretty árult könyvet, aki ismerős blogger, így pont nem nézett döbbenten, de máshol furcsállták. :))

      Törlés
  2. Na, legközelebb majd tényleg hosszabban beszélgetünk! :)

    VálaszTörlés
  3. A következőn már én is tényleg ott leszek, meg cipelem páromat, hogy ne szakadjak meg a könyvek súlya alatt.:3
    Engem érdekelne a csoport, teljesen függő vagyok, be kell valljam, de hát ez van. Legalább nem tagadom.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a könyves eseményeknél előny egy izmos pasi, aki viszi a szerzeményeket. :))

      A csoport kapcsán nem lenne zavaró, ha heti egy-két poszt erejéig érnék csak rá? Kicsit tartok tőle, hogy ez kevés egy fb csoporthoz. Meg talán kéne még admin rajtam kívül, nem biztos, hogy minden beszélgetést lenne időm követni. Gondolkozom, hogy lenne jobb.

      Törlés
    2. Részemről a túl pörgős csoportjaimat nem is követem, csak unalmamban nézek rájuk, a kiscsoportos, követhető tempójúakat jobban szeretem :)

      Törlés
    3. Igen, az ember ideje elég kevés. :)

      Törlés
    4. Szerintem egyáltalán nem zavaró, ha csak heti egy-két poszt van, azt még tényleg lehet követni.:D

      Törlés
  4. Scar csoportban szeretnék benne lenni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Scarnak sok kivett fejezete van, szóval abból mindenképp akad anyag. :)

      Törlés
  5. Kész az Fb csoport. :)
    https://www.facebook.com/groups/255339631256579/

    VálaszTörlés