2017. július 6., csütörtök

Írók kérdőíve

Épp fut egy körjáték írók között, amiben ugyanazokra a kérdésekre felelünk. Köszönöm a meghívást Alexának és Pusztai Andinak is :) Az ő izgalmas bejegyzéseik itt olvashatók:

Milyen műfajban szoktál írni (novella, vers, regény, blog stb.)?
Mind, de főleg regényírónak tartom magam.


Milyen zsánerekben és témákban szoktál írni? 

Fantasztikumot írok, imádok világokat teremteni.

Mióta írsz? Van már kiadott műved? 
2007-től novellista vagyok, 2012-ben jött ki az első regényem. Az elmúlt öt évben öt regény, két kisregény, és egy novelláskötet jelent meg.  Az Apa, randizhatok egy lovaggal első kiadása 8 hónap alatt utánnyomást ért meg, a Calderon, avagy hullajelölt kerestetik épp most várakozik utánnyomásra.


Melyik volt a legelső írásod?
Általánosban az első önálló fogalmazás előtt körbement a tanító néni, hogy mi lesz a címünk, és miről írunk. A többiek cicákban és kutyákban gondolkoztak, én meg mondtam: A táncoló sárgarépák. Azt felelte, hogy válasszak mást, ezt nem tudom megírni. Mire megírtam :)

Miért írsz?
Mindig is történeteket meséltem magamnak, nekem ez olyan természetes, mint az olvasás. 12 évesen jöttem rá, hogy a környezetem ilyet nem csinál. Az emberek furák :)
Kamaszként próbáltam "leszokni róla", de nem ment. Vannak olyan sztorik, melyeknek közös élménnyé kell válniuk, mert addig halottak, amíg csak én tudok róluk. De ha több ezren olvassák, hogy mit csinál a Miogin bázison Artúr, akkor Artúr és Márk barátsága valóság darabjává válik, erő lesz benne.

Hogyan találsz időt az írásra?
Minden héten kicsit piszmogok vele, és persze, alig haladok. Aztán jön egy pont, és
1. Beszüntetem a fantáziát, és elnyomok minden más futó történetet. 2. Csak a gép előtt gondolhatok a sztorira 3. Csakis az adott sztorira, minden más karakternek kuss.
Amikor már a falat kaparom, ha nem írhatok, akkor föl se merül, hogyan találjak időt az írásra.

Mikor és hol szeretsz a legjobban írni?
Bárhol és bármikor tudok írni. Legjobban az íróasztalomnál szeretek, meg újabban kint a kertben. Imádom a hajnalokat; amikor a világ ébred, akkor a legszebb.

Mit szoktál enni vagy inni írás közben?
Ez nálam egy megoldandó probléma, egy regény akár 3-4 kilót jelent. Mondjuk egy csomó író ismerős meg alkoholt iszik, ha így nézem, tök egészséges életmódom van :P
Most bevezettem pár radikális változást, például csak víz és narancsos kávé lehet mellettem. Ha jövőre csak suhanni láttok, akkor bevált :)

Van íráshoz használt dallistád?
Egy számot hallgatok folyamatosan, akár órákig. A Miogin bázisnál ez az Ameno volt, amikor Artúr az űrben küzd a túlélésért.



Mit gondol a családod, baráti köröd arról, hogy írsz?
A szüleim, tesóim akkor tudták meg, amikor elkezdtek megjelenni a novelláim. Büszkék rám, de amúgy nem igazán olvassák, nem az ő világuk. Viszont szívesen vigyáznak gyerekre, gazolnak, segítenek bármiben.
A barátaim olvassák és élvezik. Jól tűrik, hogy amikor írási fázisba lépek, magányos farkas leszek, ilyenkor levadásznak, ha látni akarnak. 
 A gyerekeim megszokták, hogy író az anyjuk, és van pár vicces sztorink, amikor  a felvételiztető tanárt a folytatás érdekli :P De ki is használják, akkor íratják alá az ellenőrzőt, amikor magamban motyogok, és tuti szó nélkül dedikálok. A nagyok olvassák az írásaimat, így a "figyu, ezt befejezném, kiteregetsz?" kérdésre gyakoribb az igen, mint más családokban. :)

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban?
Nekem ez három külön szakasz. Valahogy kényelmes, és természetes érzés, ahogy kialakul a sztori, és lejátszom fejben. Olyan otthonos. Aztán leülök írni, és a szavak lenyűgöznek, írni egy csoda, maga az egész alkotófolyamat, ahogy élővé válnak a szereplők, semmi máshoz nem hasonlít. Imádom. Aztán harmadik szakasz az ellenőrzés. Minden nap megteszem írás előtt, és ilyenkor molyolok a szavakkal. Aztán ha kész a regény, utána jönnek a nagy átnézések, hogy a jelenetek tényleg oda futnak-e ki,ahova akarom. Végül meg a szerkesztővel való munka, akinek tök jó humora van, de bevallom, huszadik olvasásra már látni se akarom a saját szövegemet. Ez kissé favágás jellegű, de a legfontosabb rész.

Az alkotás melyik része jelenti számodra a legnagyobb kihívást?
Ha csak a megírást nézzük, a kezdet a legnehezebb. Meg kell találnom a cselekményben az érdekes indulópontot, a megfelelő stílt, és ki kell választanom a narráció módját is, hogy E/1 vagy E/3, és hány nézőpontkarakter. Több módon tudok írni, így nagyon át kell gondolni, mi passzol végig a sztorihoz, és kiknek írom. Ilyenkor a tollam próbálgatom, ez egy türelemjáték, majd amikor megvan a jó út, beállok egy adott irányba, és belendül az egész.
Másik kihívás, hogy kb a mű háromnegyedénél mindig leállok. Régen kiborultam, hogy nem vagyok képes befejezni, de márelég sokat írtam, így tudom, csak hagyni kell a tudatalattimat, mert a mélyben valami meglepő, és ötletes készül. Ilyenkor bekapcsolok egy sorozatot, és várok. Aztán eljön a perc, amikor lövésem sincs, mit látok, mondat közepén bezárom a filmet, és folytatom az írást. Olyan fejezetek születnek, amik engem is meglepnek.


Milyen eszközökkel és mire szoktál írni?
Nem tudok papírra írni, zavar, hogy nem lehet rendesen javítani. Csak gépen dolgozom. Próbáltam az írós progikat, de idegesítettek. Jegyzet nélkül állok neki, de a regények közepén elkezdem írni, hogy addig melyik szereplő hány oldalt kapott, hogy egyensúlyban legyenek. Néha szalvétára felfirkantom egy űrhajó alaprajzát, vagy épp egy nemesi házat, de általában mindent fejben tartok.

Hogyan lépsz túl az írói válságon?
Cikket írok az írói válságokról. Állati vicces, nekem mindig használ, ha van egy írói gondom, és esszét csinálok belőle :)
Ha nagy válság van, akkor megkeresem az okát. Mostanság csakis dramaturgiai leállásom van. És olyankor le is kell állni, és türelemmel időt hagyni, különben a végén rossz lesz a regény. Mindig figyelek az ösztöneimre. Tegnap egy új regényből öt fejezetet dobtam ki, mert elkezdtem unni. Ha én unom, az olvasó se fog rajta izgulni.

Hogyan motiválod magad az írásra?
Az ablakpucolás, na, ahhoz kell motiváció...de íráshoz?

Kik azok a szerzők, akik legjobban inspirálnak téged íróként?
Szerintem a kamaszkori élmények a legmélyebbek. Hajdan a karakterábrázolás kapcsán Dosztojevszkij, kalandban Jókai, leírásban Fekete István, a stíluskeverésben Chippendale, a humorban Rejtő, a szórakoztatás és gondolatiság terén Orson Scott Card, világépítésben Herbert és Asimov
Mostanság főleg az ismerős magyar írók inspirálnak, nem csak élvezem a könyveiket, de tanulok is belőlük. 

Melyik könyvek inspirálnak téged íróként?
Azok, ahol van egy háttérgondolat. Egyszerre tudnak szórakoztatni, és valami többletet adni, olyan útravalót, amit elvihetek. 

Mi a legjobb írói tanács, amit valaha kaptál?
Ne félj kibontani az érzelmi részt. Katona Ildikó, a kiadóvezető mondta, és rájöttem, igen, nekem pont ezt kell megtanulnom.

Milyen céljaid vannak idén az írással kapcsolatban?
Nyáron kijött egy kisregény, a  Miogin bázis, most pedig az Artúron dolgozom,a Szivárgó sötétség sorozat 3. kötetén. Állati jó lesz, nagyon élvezem.
Mellette még valószínűleg lesz valami, de hogy mi, majd kialakul: íróknak szóló könyv, VP fantasy vagy mesekönyv. Majd meglátjuk, mihez lesz kedvem később, meg persze mi fér bele a kiadói tervbe. :)

Én is továbbadom a játékot más íróknak:
Ferenczi Szilvi, Tavi Kata, Buglyó Gergely, Bakti Viktor
Meséljetek! :)



10 megjegyzés:

  1. Az íróknak szóló könyvet már nagyon várom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rájöttem, már három éve emlegetem, hogy "mindjárt" :D

      Törlés
  2. Nagyon tetszett ez a posztod, azonban nekem további kérdésem is felmerültek még, és ha szabad, akkor feltenném ezeket :))
    1. Írtad, hogy a tanárod anno azt mondta, ezt úgysem tudod megírni... Hú, ezen teljesen felhúztam magam, mert nekem is volt hasonló élményem, bár az gimiben. Fogalmazást kellett írni, és akkoriban bújt elő a kreatív énem. Erre egyest kaptam rá, merthogy a tanár rendes fogalmazást várt el az elolvasott regényről, nem pedig esszé-szerűséget. Oké, visszagondolva, értem a problémáját, de akkor se hiszem, hogy az lenne a jó megoldás, hogy teljesen lenullázzuk a gyerek önbizalmát...
    2. Írtad, hogy a gyerekeid is olvasnak. A pikánsabb tartalmakat is elolvassák? Ettől nem tartasz kicsit, hogy hú, mi lesz? Gondolkoztam, hogy egy regénykezdet első 10 oldalát elolvastatom a családdal, de aztán eszembe jutott, hogy vannak benne olyan részek, és úgy voltam vele, hogy a 80 éves nagymamát inkább kihagyom belőle. Egyrészt a pikáns dolog miatt, másrészt mert sokszor azt hiszik, hogy magamról szólnak az írásaim (nem nagyon vannak otthon az irodalomban :)).
    3. Szoktál vázlatot írni? Vagyis inkább úgy kérdem, mennyire előre tervezel, mi az, amit az időre, sponteneitásra hagysz?
    4.Említetted az írói programot, hogy kipróbáltad, de nem jött be. Az micsoda? Sose hallottam még róla.
    5. Írtad, hogy ha megunsz fejezeteket, vagyis számodra is unalmasak, akkor kidobod. El se hiszed, mennyit segítette, hogy ezt leírtad! Három éve megírtam egy regényt, és amikor újra akartam olvasni, voltak fejezetek, amik előtt eleve húztam a szám, merthogy ez nekem unalmas... Azt hittem, csak velem van a gond, változtatni kell ezt-azt, de nem. Igazad van, ha ilyet érez az ember, az nem hiába van így.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó kérdések :)
      1. Ez a tanító, és később az összes magyar tanár mindig a tenyerén hordott. :)
      De írásról amúgy soha nem beszéltem nekik, mert kiskamaszként az első felnőtt akit megkérdeztem (Tibor), hogy vajon oké-e, hogy szinte élőnek érződő emberek és sztorik mennek a fejemben, és én ezekben egyáltalán nem vagyok benne, meg nem tudom abbahagyni sem... Szegény, valszeg nulla fantáziája volt, és nem ismerte fel, hogy olyan ez, mintha esőcseppek dobolásában dallamokat hallana valaki. Azt mondta, keressek a szüleimmel egy pszichológust.
      Ezek után valahogy tíz évig nem éreztem úgy, hogy erről bárkivel is csevegni szeretnék, a barátokkal sem.

      2. "Te jó ég, neked ilyen gondolataid vannak?!- mondá anyám az első elolvasott novellakor, amiben nem szex volt, csak pár gondolat, szóval olyan nagyon nem erőltettem a szövegeimet. :D
      Amúgy igen, bármilyen pirongatós tartalom megfontolandó, ha az embernek gyerekei vannak. A lovagos könyvben nem véletlenül nincs komolyan dolog, akkor még 16 volt a lányom. Most már 18 múlt, tök más a helyzet :)
      Az író-karakter összemosása nálam is megvolt. Az első E/1-es női hangú novellám a 8 négyzetméter a világban a fürdőkád volt (ezt óvakodtam a család kezébe adni :P), viszont egy amatőr író ismerős megkérdezte, hogy érzek-e szexuális vágyat a háztartási berendezések iránt :P Elérte, hogy évekig ne akarjak mást, csak férfi E/1-et írni...

      3. Nem írok vázlatot. Egyrészt lassú, fejben két hét alatt felépítek egy világot, elmesélem a sztorit, majd eldobom, ha unalmas. Csak töredékét írom meg a sztoriknak. Másrészt hatalmas munkamemóriám van, de ez pincérmemória, amit leírok, azt elfelejtem. Az agy végtelen tárhely.

      4. vannak íróknak szóló számítógépes programok pl ywriter, ulysses, és még van pár... Nekem időrabló volt, türelmetlenné tett, viszont én türelmetlen vagyok a számítógépes játékokkal szemben is, soha nem játszottam, mert előbb abbahagytam. Szóval lehet, neked beválik :)

      5. Amit unsz, azt ki kell dobni, nincs mese. Sosem szabad sajnálni a szöveget. Ez a sok szó csak agyag, a lényeg az, amivé összegyúrod.

      Törlés
    2. Fura, hogy némelyik tanár ahelyett, hogy örülne egy gyerek kreativitásának, mintha felhúzná magát rajta. Ezt sosem értettem, pedig általános harmadikban én is megkaptam a "magamét". Mesét kellett írnunk maximum két oldal terjedelemben, de én meg elragadtattam magam, és egy hatoldalas, kalandos állatmesét írtam kutyákat elraboló medvéről, szerintem nagyon kreatív volt, főleg a többiekéhez képest. :D A tanító nénim meg közölte, hogy ő márpedig két oldalban kért írást, úgyhogy legyek szíves rövidebbre írni. Én nem voltam hajlandó, úgyhogy anyukám írta meg helyettem, én csak lemásoltam a füzetbe.
      A mai napig nem értem, mi rosszat tettem akkor. :D De utána évekig nem mutattam meg egyetlen tanárnak/felnőttnek sem az írásaimat, talán csak a gimi utolsó éveiben mertem előbújni, addig rejtegettem a drágaságaimat, és anyám utólagos okfejtései szerint ettől a múltbéli eseménytől kezdve nem mutogattam őket.

      Egyébként íróknak való program még a Scrivener, igaz, nem olcsó, de én néhány hete azt használom, és teljesen szerelembe estem vele. :) Youtube-on nagyon sok videó van a használatáról, én az alapján döntöttem úgy, hogy nekem kelleni fog. De persze mindenkinek más írásmód felel meg. :)

      Törlés
    3. Ez az! Scrivener, ezen gondolkoztam :D Sehogy nem jutott eszembe a neve, köszi szépen :)
      A tanítók szabálytiszteletre tanítanak sok helyen, valahol értem is az okát, hiszen ez is fontos dolog, de a támogatás szintén. Valami egyensúly kellene...

      Törlés
  3. Íróknak szóló könyv? <3 De jó, már várom!!

    VálaszTörlés
  4. No ha lesz íróknak szóló könyv, lehet az lesz az egyetlen On Sai, amit nem veszek meg :D
    Bár lehet mégis, ekkora gyerekhadtest esetén, ami itthon van, még lehet olyan ded is, akit nem a természettudományok, hanem a szavak érdekelnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki tudja? :) gratula a legújabb csemetéhez :)

      Törlés
  5. Az írásról szóló könyv nagyon érdekel :)

    VálaszTörlés