2018. június 1., péntek

Könyvheti programok

Három eseményen leszek a következő napokban.
Most szombaton (06.02.) 14 órától az Aranymosás Irodalmi Klub keretében Dramaturgiai csevegő lesz az Alexandra Pódiumon. Itt szerkesztőként lehet velem találkozni.
Fb link: itt.
(Kérdezték, így leírom ide is, A siker tintáját kapni lehet az Alexandrában, ha esetleg valaki ott szeretne venni.)

Jövő pénteken (06.08.) Szolnokon leszek, a Könyvhét keretében 11 órától író-olvasó találkozó a könyvtárban. Ez a program fiataloknak szól, de persze mindenkit szeretettel várnak (aki el tud lógni a munkahelyéról :P)
Hild Viktor Könyvtár, Hild terem
Karczag L. u. 2., Szolnok
(Itt nem lesz vásárlási lehetőség, de a könyvek szuperül kikölcsönözhetők :))

Könyvheti dedikálás szombaton (06.09.) 12 órától a Vörösmarty téren a 76-os strandnál (Könyvmolyképző Kiadó). Szeretettel várok mindenkit!
Fb link: itt.
(Itt irgalmatlanul sok könyv lesz, és köztük az új kiadás a Calderon 1-2-ből :))






5 megjegyzés:

  1. Huhhh! Úgy pörögtem a pódium után, hogy még hajnali háromkor is fent voltam :) Köszönöm mindkettőtöknek a bátoritást, már nem érzem magam vacakul, hogy más érdekel, mint amiket javasolgattak eddig. Róbert Katával beszélgetve megfordult az eszembe egy még ijesztő ötlet - mert ahhoz muszáj többet tudnom a párbeszédről -, és meglepetésemre azt mondta, müködhet :) Imádott első könyvem harmadát megölöm, kedvenc jeleneteim álomjelenetté válnak a magányosan otthon levő asszony számára, a maradék ugy harminc oldalt pedig egy 1-2 oldalas párbeszédben oldom meg az anyóssal beszélgetve. Kibővítem és felerősítem az esküvő után történt eseményeket. Abszolut nem érdeke, hogy jutnak el az esküvőig, számomra a könyv mindig is az utána történtekről szólt. Mindenki, aki olvasta sikitva védte a sztori elejét, egy romantikusban benne kell lennie a találkozásnak. Benne lesz. Csak nem sztoriként, hanem párbeszédként :)
    Mindig is kicsit máshogy láttam a világot, mint az átlag. Egy embert leszámítva eddig azt tolták belém, hogy ez baj. Akkor és ott jöttem rá, hogy csudát. Megmutatom én mit látok. Rájöttem, hogy irok leirásokat, csak nem tudtam róla. Mert a leirásaim illatok, hangok, izek bőrérzetek, de erre is azt mondták addig, hogy hülyeség. A klasszikus látást használom legkevésbé. Még a ruhaleirásnál is az volt a fontos, hogy meglebbent a szélben.
    Rengeteg mindent felrugtam magam körül az elmult bő fél évben. Most rugom utána a hagyományokat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy nagy élmény volt. Erről szól az írós oktatás: azt írd, ami érdekel, és írd jól, egyedien. Hajrá, jó írást! :)

      Törlés
  2. Bea, elnézést, hogy így ismeretlenül "idepofátlankodom" a kérdésemmel, de nem szeretném szétoffolni a Könyvmolyképzős vagy az Aranymosásos blogot ilyesmivel. A következő Aranymosásra beadandó regény kapcsán az a bajom, hogy amatőr író ismerős azt az információt kapta (meg nem nevezett) könyvkiadótól, hogy ami regényben fantasztikus elemek vannak, miután a valóságtól "elrugaszkodott" a témája, automatikusan YA. Ergo: ismerős szerint és más olvasók szerint is YA a jövőre beadandó regényem. Meg hogy az egyik főszereplőm korban a nagykamasz és a fiatal felnőtt-kor között billeg, ergo a regény YA. Szerintem viszont nem az, és igazán nem is szeretném úgy kezelni a művet, mint egy YA-regényt. Ezen dilemmák miatt mi van, ha valami teljesen zöldség lesz majd a VIII. Aranymosás karakterlapján a saját műfaji besorolásom, a tiétek mint Kiadóé meg teljesen más (lenne)? Bár ahogy más amatőrök munkáit bétázom, úgy látom, ezzel a "kiknek íródik a regény?" "kik a megcélzott olvasók?" kérdéskörrel mások is meglehetősen összevissza vannak. Válaszodat előre is köszönöm: Szakmáry Miett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A YA egy korcsoport, és a regények között van fantasztikus és van valóságban játszódó történet is.
      Ha a "valóságtól elrugaszkodott" mondat a fantasztikus elemeket jelöli, akkor annyiról van szó, hogy az írás esetleg misztikus-romantika vagy fantasy stb lesz.
      Ha viszont a mondat a "felnőtt fejjel nem hihető" értelemben lett használva, akkor valószínűleg a világépítés kamaszos, nincs kidolgozva. A YA esetében a szereplők kapcsolata és problémái nagyobb hangsúlyt kapnak, és a sztori egy gyengébb világépítéssel is kiadható.
      Mi a gond azzal, ha valami YA?

      Törlés
  3. Ó, köszönöm szépen, ez így már sokkal érthetőbb, mint ami megoldásféleséget én vizionáltam magamban a "fantasztikus elemek" szerepeltetésének kapcsán.
    Nincs semmi bajom a YA-val, úgy vélem, a világ legremekebb feladata lehet egy író számára, hogy az ifjabb korosztályokat olvasni szerető felnőttekké nevelje. A regényem kapcsán inkább az a "gond" e téren, hogy bár a szereplők egy része nagykamasz, olyan események történnek a főhőssel, amelyekről, ha lenne tizenéves gyerekem, nem szeretném, ha mondjuk 18-19 alatt olvasna. A másik az, hogy nem vagyok biztos abban, hogy a nagykamasz-korosztály számára érthetőek lennének a regény bizonyos részei, legalábbis egy 16 éves, aki eddig beleolvasott, azt mondta, neki még nehéz. Bár ezen még próbálok finomítani.
    Neked eredményes hetet és ihletet: Szakmáry Miett

    Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy kérdezhetek, és köszönöm, hogy megírtad A siker tintáját, mert haszonnal forgatom.

    VálaszTörlés