Írásról kezdő íróknak

Gondoltam, csinálok egy aloldalt, ahol kezdő írók is tájékozódhatnak, mert én is voltam kezdő író, és imádtam tájékozódni... :)

Gondolatok az írásról:
A blogon "írás" címkével találod a saját írásaimról szóló gondolatokat. Ebből pár érdekesebb dolog:

Egy csapat íróval tematikus körblogolás is tartunk Sorok mögött címen.
Nagyon jó témák kerülnek terítékre, amit mind megírunk (vagy aki épp ráér). Szó esett az első szerkesztésről, a főhősök anyósáról, a fanfiction írásról... rengeteg téma felmerült, érdemes mazsolázgatni: Sorok mögött rovat

Egyik kedvenc bejegyzésem belőle:

***

Oktatás:
Nem csak tűnődni szeretek az írásról, de havonta előadásokat tartok Pesten, a Ferenciek tere mellett, a Pannon Kincstár Tanodában.
A Facebook oldalamon mindig hirdetem a következő alkalmat (néha az írós Fb falamon is), de fel is lehet iratkozni az előadás értesítőjére. (A lev-listás adatlap a lakcímet is kéri, írjátok, hogy elfek vagytok :))

Pár éve a Könyvmolyképző Kiadónál dolgozom, és létrehoztam egy íróiskolát.
Az oktatás interneten át zajlik, hogy a vidékiek se maradjanak ki. Az írás nem tanítható, de az a tapasztalatom, hogy a tehetségeseknél gyorsítható a fejlődés, ha nagyon pontos visszajelzést kapnak az erősségeikről és az írástechnikai hibáikról.
Az Alapozó kurzus ez a csiszolás, és a könyvkiadási ismeretek átadása. Van, akinek ez már elég a publikáláshoz.
A Párbeszéd, Leírás, Dramaturgia kurzus pedig egy nagyon intenzív csiszolási folyamat, amire nem csak elsőkönyvesek, de gyakorlott írók is jönnek. (Idő hiányában már csak a dramaturgiát oktatom, a többit kollégák tartják.)

Persze, nem mindenkinek van lehetősége fizetett oktatásra. Fontos, hogy a tehetségek ne kallódjanak el anyagi okok miatt, nekik ajánlom figyelmükbe a Boncnokot.
***

Elemzés:
Nagyon fontos, hogy az író kapjon idegenektől visszajelzést, ezért alapítottam egy Facebook munkacsoportot. Itt az amatőr szerzők egymásnak adnak véleményt:

Ha valakinek van rá kerete, profi véleményt is kérhet a Kéziratszerviz keretében. Ez nagyon alapos elemzés, pozitív és negatív oldalakat is felsorol, nagyon jó képet adva az adott regényről vagy mesekönyvről. A Könyvmolyképző szerkesztői végzik.

***

Publikálás:
Úgy vélem, minden irodalmi oktatás keveset ér, ha nem követi publikálás. A novellázás nagyon jó gyakorlás, és érdemes pályázatokra írni, hiszen így könnyebb papíron megjelenni.

Készítettem egy egy Facebook csoportot Irodalmi pályázatok néven. Nekem is pályázatokkal lettek az első publikációim, és nagyon jó érzés nyerni ezeken, remélem, más is megtapasztalja.
(Ide csak ingyenes pályázatok kerülnek ki, magánkiadók reklámjai nem, mivel nem értek egyet azzal hogy író fizessen a megjelenésért.)

A Könyvmolyképző Kiadónál a munkám a tehetségek támogatása. Katona Ildikó, a kiadóvezető hisz abban, hogy a magyarok is vannak annyira jó írók, mint a külföldiek. Évente tart regénypályázatot Aranymosás Irodalmi Válogató néven, amire szeretettel várunk mindenkit.
Velem a pályázat végén lehet találkozni, a második lektor vagyok, illetve később a nyerteseknél koordinálom a szerkesztéseket, és segítek a pályájukat egyengetni.

Jó írást!
Varga Bea  

2 megjegyzés:

  1. Szia! A két Facebook csoportba való belépésnek van valami feltétele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs semmi. Ne légy spamrobot, ez az egyetlen :)

      Törlés