Írásról kezdő íróknak

Gondoltam, csinálok egy aloldalt, ahol kezdő írók is tájékozódhatnak, mert én is voltam kezdő író, és imádtam tájékozódni... :)

Gondolatok az írásról:
A blogon "írás" címkével találod a saját írásaimról szóló gondolatokat. Ebből pár érdekesebb dolog:

Egy csapat íróval tematikus körblogolás is tartunk Sorok mögött címen.
Nagyon jó témák kerülnek terítékre, amit mind megírunk (vagy aki épp ráér). Szó esett az első szerkesztésről, a főhősök anyósáról, a fanfiction írásról... rengeteg téma felmerült, érdemes mazsolázgatni: Sorok mögött rovat

Egyik kedvenc bejegyzésem belőle:

***

Oktatás:

Pár éve a Könyvmolyképző Kiadónál dolgozom, és létrehoztunk egy íróiskolát. Az oktatás interneten át zajlik, hogy a vidékiek se maradjanak ki. Az írás nem tanítható, de az a tapasztalatom, hogy a tehetségeseknél gyorsítható a fejlődés, ha nagyon pontos visszajelzést kapnak az erősségeikről és az írástechnikai hibáikról.
http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/iroiskola

Persze, nem mindenkinek van lehetősége fizetett oktatásra. Fontos, hogy a tehetségek ne kallódjanak el, nekik ajánlom figyelmükbe a Boncnokot. http://boncnok.blogspot.hu/

***

Elemzés:
Izgalmas pillanat, amikor az író idegenektől kap visszajelzést, ezért alapítottam egy Facebook munkacsoportot. Itt az amatőr szerzők egymásnak adnak véleményt:

Aki profi véleményt szeretne, annak ajánlom a Kéziratszervizt. Ez nagyon alapos elemzés, pozitív és negatív oldalakat is felsorol, nagyon jó képet adva az adott regényről vagy mesekönyvről. A Könyvmolyképző szerkesztői végzik.

***

Publikálás:
Úgy vélem, minden irodalmi oktatás keveset ér, ha nem követi publikálás. A novellázás nagyon jó gyakorlás, és érdemes pályázatokra írni, hiszen így könnyebb papíron megjelenni.

Készítettem egy Facebook csoportot Irodalmi pályázatok néven. Nekem is pályázatokkal lettek az első publikációim, és nagyon jó érzés nyerni ezeken, remélem, más is megtapasztalja ugyanezt.

A Könyvmolyképző Kiadónál minden évben tartunk mese- és regénypályázatot 
Aranymosás Irodalmi Válogató néven, amire szeretettel várunk mindenkit.
Velem a pályázat végén lehet találkozni, illetve később a nyerteseknél koordinálom a szerkesztéseket, és segítek a pályájukat egyengetni.

***

Előadásaim:

Nem csak tűnődni szeretek az írásról, de rendszeresen előadásokat tartok Pesten, a Ferenciek tere mellett, a Pannon Kincstár Tanodában. Ezeket a blogon is hirdetem, de fel is lehet iratkozni a havi On Sai hírlevélre.

***
Könyvem:

Az Aranymosás Irodalmi Válogató több, mint pályázat, egy tehetséggondozási folyamat része. Aki szeretne publikáló író lenni, annak ajánlom figyelmébe A siker tintája című könyvem. Rendhagyó és szórakoztató formában arról mesélek benne, mi kell ahhoz, hogy írók, sőt, jó írók legyünk. :)
Itt bele lehet olvasni.Jó írást!
Varga Bea  

2 megjegyzés:

  1. Szia! A két Facebook csoportba való belépésnek van valami feltétele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs semmi. Ne légy spamrobot, ez az egyetlen :)

      Törlés