2021. szeptember 7., kedd

Könyvheti élmények


A pandémia miatt utoljára 2019-ben volt könyvhét. Idén a júniusi időszak helyett szeptemberre tették, és a kiadók sem a megszokott standhelyeken árusítottak, hanem nagyobb területen. Bizonytalan volt előre, hogy kevesen lesznek a növekvő fertőzési esetszámokat látva, vagy pont ellenkezőleg, nagy tömegek várhatók. Ez rengeteg háttérszervezést - és néha keveredést - jelentett. De azt hiszem, a sok káoszt pótolta az öröm, hogy végre újra süt a nap, könyveket lehet szagolgatni, olvasókkal lehet találkozni a vidám, nyüzsgő forgatagban 

Sok írónk kint volt, itt egy jó album a dedikálókról :) 

Nekem elég mozgalmas minden ilyen rendezvény, a Könyvmolyképző írói egész országban és határon túlról is feljönnek Pestre, ezért sok az élő megbeszélés a kéziratokról, írói tervekről. Ritkán jutok el más kiadók programjaira, de pénteken nagy örömömre sikerült megnézni Gyarmathy Éva szakpszichológus könyvbemutatóját. 

Legjobban ez a beszélgetés érdekelt, a tehetséggondozásról esett szó. Tíz éve foglalkozom írók tehetséggondozásával, ami persze, kicsit más mint a szélesebb képességkörű fejlesztés. Az előző könyve egy tanulmánykötet volt, és nagyon élveztem (meg pár dolgot letisztázott a fejemben magamról is). Az új kötet, a Tehetségfejlesztés olvasóbarátabb, inkább a nagyközönségnek szól, nem annyira a szűk szakmának. 

A beszélgetésben szó esett arról, hogy nem mindenki tehetséges, viszont az igazi nagy tehetségek gyakran kiesnek a rendszerből. A mostani generációnak nagyon más a világ azzal, hogy nem emlékezniük kell az információkra, hanem keresni és szűrni, ez akár új tehetségek felbukkanását is jelentheti. A beszélgetés után dedikáltattam a kötetet, és tök viccesen béna voltam, pedig lett volna pár kérdésem, csak kiröppent a fejemből, meg fotózni is elfelejtettem, de legalább tudom, milyen, amikor nálam dedikáltat valaki :D

Szombaton káosszal indult a nap, sajnos több megbeszélt találkozót le kellett mondanom, de azért a saját dedikálásomra sikerült eljutnom. Mivel ami nincs a neten, az ugye nem létezik, így még képes bizonyítékom is van :P 

Anyukám azt mondta amúgy, hogy ne dugjam ki a nyelvem, ha fotóznak...


Jól van, itt nem dugtam ki :)


Köszönöm szépen, hogy ilyen sokan eljöttetek, és szeretitek a szereplőket, és a világokat. Végül négy órán át dedikáltam (Micinek külön köszi a sor irányítását). Nagyszerű érzés volt látni a rengeteg lelkesedést, hallani a sokféle kérdést :)

  
Nagyon örültem, hogy a fanficek alkotói közül többen bemutatkoztak, és tudtunk pár szót váltani :)

Sokan kérdezték, mikor jelenik meg a Vágymágus 3. Igen, idén még kijön, karácsony körül várható. 

Novellák, és regényrészletek már felkerültek belőle a patreonos oldalamra, de maga a kötet még nem került el a kiadóhoz, dolgozok még vele. A pandémia engem is megviselt, így kevesebbet tudtam írni, mint szerettem volna.

Brutyó János képe










Szombat este a kiadó íróival koccintottunk a standnál, beszélgettem írókkal és kollégákkal. Beugrott Katona Ildikó kiadóvezető is rá. 
Egyeztettünk a másnapi színpadi alkalomról is. Kérdeztem, hogy nem akar-e beszélgetni, ha mégis ráér. 10 éves az Aranymosás, a Könyvmolyképző Kiadó tehetséggondozó projektje, ami az ország legnagyobb szórakoztató irodalmi műhelyévé nőtte ki magát. 

Mire mondta, hogy oké, de milyen izgalmas lenne, ha egy tangó improvizációval kezdenénk... :D

Így alakult, hogy vasárnap különleges módon ünnepeltünk. Ildi, és a Tangó, Berlin kötet írója, Livits Réka a partnereikkel együtt rögtönöztek egy igazi, átütő tangós életérzést, úgy, hogy előtte semmit nem egyeztettek. Főleg a párcsere volt számomra meglepetés, hiszen ismeretlen partnerrel még nehezebb mindez :)

Róbert Katit megkértem, hogy mobillal streameljen, a videó talán átad belőle egy kis hangulatot.



Utána leültünk beszélgetni az írók támogatásáról, a Nem vagy egyedül antológiáról és az Aranymosásról. Persze, a legizgalmasabb kérdés is szóba került. Igen, elindul a 10. Aranymosás, hamarosan meghirdetjük :) 


Az Aranymosás tíz évéről később még írok egy szakmai cikket a weboldalra, meg egy személyes beszámolót is a blogra. De most jöjjön az őszi megjelenések körüli munka, és az írás :)

Örültem minden találkozásnak, gyors integetésnek. Remélem, mindenkinek hatalmas feltöltődés volt a könyvhét. Én számtalan élménnyel tértem haza, köszönöm mindenkinek :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése