2018. november 10., szombat

Gondolatok: A víztudatosságról

Vannak olyan barátok, akikkel évente egyszer sikerül összefutni, és akkor - hiába járunk november elején - elhangzik a kérdés:
- Na, milyen volt a nyarad?
- Láttam embereket mosogatni.
Csak a legmélyebb élményeinkről mesélünk, és nekem ez volt idén a legerősebb benyomás. 
Voltam táborokban, bográcsozásokon, baráti talikon, és ott álltam kerekre tágult szemekkel, hogy ömlik a csap, és ötven liter víz elmegy pár koszos tányér miatt. 
Néha próbálkoztam, hogy izé, de azt a választ kaptam, hogy "bocs, így tudok mosogatni".

Mi ezzel a gond?
A sci-fit azért szeretem, mert logikus. Ha módosítasz egy elemet az adott világban, máris borul a rendszer, és ok-okozati láncolat alapján megváltozik minden. Ez egy gondolkozási rugalmasság, és az a vicces, hogy a valóság eseményein is jól alkalmazható.
Mit látok a valóságban?
Egy változást. 

A Föld egyes területein már elindult a vízhiány. A Holt-tenger, a Csád-tó, Kína háromezer kiszáradt tava, az amcsiknál a csökkenő vízhozam... Fokvárosban vízhiány volt idén, bevezették, hogy napi ötven liter, amit egy ember használhat. Már most a fegyveres konfliktusok egy része a víz miatt zajlik, gondoljuk a palesztin-izraeli vitákra, vagy a Nílus körüli balhékra. 
Amikor anyám először mondta, hogy jaj, jönnek a migránsok, hát én felröhögtem. Tízmillió bevándorló? Vicceltek? Még egy évtized, és másfél milliárd indul el... 

A Duna 38 cm. A Szabadság híd
alatt látni a lebombázott maradványokat. 
(Kép: Kalmár Dániel)
Igen, ez már a kék arany korszaka. A múltban az olajért ment a háború, a jelenben már a vízért zajlik. Mindössze 2,5% az édesvíz, és épp átalakul az eloszlása. 

Nógrádit nem bírom, de van pár jó elemzése, itt egy áttekintő. A vége amúgy téves adat, egy félreérthető számításon alapul.
A köztudatba a 2016-os vízkonferencia miatt az ment át, hogy Magyarország alatt hatalmas vízkincs lapul. De ez tévedés, pont ellenkező a helyzet, nem vagyunk víznagyhatalom
Sajnos 95%-a átfolyó víz, és a külföldről jövő folyók adják. Csak a maradék a belső vízkészlet. Az átfolyó vizek lényege, hogy átfolynak. Nincs más lehetőségünk, mint víztározókkal visszafogni, ha az országnak szüksége van rá. Mi a Duna sorrendjében tízből a negyedikek vagyunk. Mi lenne, ha a Duna ilyen alacsonyan maradnak évekig, mint a képen? Engednénk tovább a vizet, vagy tározókba vezetnénk? És vajon a déli szomszédokban lenne annyi előzékenység, hogy szó nélkül szomjan haljanak?

Nem tudom, feltűnt-e, de épp összeírják a kutakat. Idehaza is be kell jelenteni mindet, és nem azért, mert a sok bürokrata épp munkátlan, le kell kötni őket. Hanem mert nyugtalanító módon egész Európa épp méri fel a vízkészletet. 

Miért gondoljuk, hogy a világ nem változik? Hogy udvariasan megvárja, amíg megnézzük a sorozatunk következő részét?
Világméretben nézve luxus az, hogy ivóvíz folyik a csapból. Ez sok országra nem jellemző. 


Mit lehetne tenni, hogy megmaradjon? Elég csak a lehetőségeinkre odafigyelni.

Ha kamasz vagy:
Zárd el a csapot, ha nem használod. Nem kell, hogy zuhanyzás alatt ömöljön, míg tusfürdőzöd magad. Nem kell, hogy fogmosáskor sugárban folyjon. Nem kell, hogy mosogatáskor, míg behabozod a tányért, literek menjenek a semmibe.
Uncsi? Kényelmetlen? Gondolj arra, hogy vízháborút vívsz, és máris motiváltabb leszel... :P

Ha felnőtt vagy, és lakásban élsz:
Nézd meg, milyen berendezéseid vannak. A mosogatógép nem luxus, hanem kevesebb vizet fogyaszt nálad (és még kevesebbet egy mosogató gyereknél). A csapokat érdemes felszerelni perlátorral.
Mosd ki a szelektív hulladékokat! Az a kicsi víz, amit erre pocsékolsz, hatalmas mennyiséget megtakarít, ugyanis a szennyezett hulladékot sokkal nehezebb újrahasznosítani. Tudtad, hogy 13 liter víz kell egy 20 dkg-s alumíniumdoboz gyártásához, míg újrahasznosítva csak a töredéke? Tanítsd meg a gyerekedet, ne dobjon kukába gyógyszert, se akkut, az elromlott fejhallgatóját meg pláne ne, mert ezek iszonyatos vízszennyezést okoznak.
Nem érsz rá? Képzeld el fegyverrel a kézben, és hidd el, menni fog... :P

Ha felnőtt vagy, és kertes házban élsz:
Gondold át, hogy felújításkor vajon egy új csini fürdőszobabútor kell, vagy inkább egy ügyes ötlet, ahogy a kád vizét átvezetik a WC tartályba? Netán körbenézel, milyen új lehetőségek vannak  az esővíz hasznosítására
Nem kell mindent betonozni, vagy füvesíteni, inkább ültess élő, légező, párásító fákat, bokrokat.  
Nem annyira elegánsak? Sok munka van vele, levéltakarítás, miegymás?
Gondolj bele, hogy összeomlik a városban az infrastruktúra, és döntened kell, melyik rokont vagy barátot fogadod be. Ha így nézzük, máris szimpik azok a facsemeték, nemde? :P

Nos, remélem, sikerült új megvilágításba helyeznem a mosogatást... :)







14 megjegyzés:

  1. És hogy mennyire igazad van!
    De hiába hívjuk fel az emberek figyelmét erre, van, aki magasból legyint rá.
    Jó lenne, ha mindenkinek (túl optimista vagyok) ez lenne a normális.
    Nagyon sok helyen ez megy a lámpákkal is, pl. az iskolai vécékben, sose kapcsolják le a villanyokat. Leszakadna a kezük, vagy mi?
    És akkor még nem beszéltünk a hulladékszennyeződésről,ami óriási méreteket öltött...
    Miért olyan nagy fáradság azért tenni, hogy a gyermeked még a létező világban nőhessen fel?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a lámpákat se értettem soha. Pedig nem olyan nagy figyelem mindez.

      Törlés
  2. Annyira nagyon szívemből írtál megint! Nekem a másik nünükém az iszonyat mennyiségű műanyag zacskó. Most éppen ott tartok, hogy mindenkinek "örök" szatyrokat és "örök" zacsikat ajándékozunk (újrahasznosítva ezzel a régi függönyöket egyúttal :-) - és persze mi is ezeket használjuk. De, a mai napig van olyan - amúgy okos, nagy tudású, intelligens - ismerősöm, aki nem érti, hogy mit akarok én ezzel EGYEDÜL, hiszen mit is tudok elérni EGYEDÜL... Kiborító...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez milyen jó ötlet! :)
      Az egyedüliség meg ne zavarjon, a világmegváltást mindenkinek magán kell kezdenie. :D

      Törlés
    2. ...és lehet, hogy idővel követik a példát :) <3

      Törlés
  3. Én már rajta vagyok fejben a zacskó-témán, de még nem vettem rá magam a teljes átállásra (általában tényleg mocskos dolgokat zacskózok, nem találtam még kielégítő alternatívát), de azért igyekszem nem zacsizni, ha nem muszáj, a zöldségeket egybe pakolni, ilyesmi. De múltkor majdnem kitört belőlem a vad környezetvédő, amikor egy nő úgy ment a pénztárhogy, hogy képes volt külön-külön bezacskózni három darab müzliszeletet, egy kiló rizst, meg úgy általában mindent, ami amúgy tök száraz és megbízhatóan van csomagolva és nem mocskol. Legalább rakta volna őket egy zacskóba, nem is értem, hogy ez mire volt jó. Visszafogtam magam, és nem szóltam be neki, mert a bájos stílusomban az néha többet árt, mint használ, de kiakadtam... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az meglepő lehetett. Ez a zacskózási mánia a másik dolog, ami nagyon elterjedt, és nem jó szokás. Remélem, bejön az, hogy a plázákban papírtasakokat adnak a gyümölcshöz, zöldséghez. Legtöbben amúgy is autóval vannak, és mindegy, hogy odáig miben viszik ki a cuccot.

      Törlés
  4. Fontos azt is látni, hogy amíg az állami alkalmazásban stadionpályákat locsolgatnak (külföldi példával: szökőkutakkal van tele egy sivatagi nagyváros, vagy nagy vízigényű luxuskrumplikat nevelgetnek a Szaharában a franciáknak), nem nagyon billent a mérlegen az, hogy néhány ember egyéni megszorításokat tesz. Nem az egyéni vízhasználattal van a fő gond, hanem a globális visszaélésekkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egyéni csak akkor számít, ha ezt milliók átveszik, és csinálják. Igen, a globális szintű visszaélések azok, amiken igazán változtatni kéne. Szerintem nem is a luxusdolgok viszik el a nagyját, hanem az ipar és a környezetszennyezés.

      Törlés
  5. Egy kicsit kevésbé rémületkeltő, összefogott interjú a témában:

    https://tldr.444.hu/2016/08/11/szerelem-nelkul-lehet-elni-par-napig-de-viz-nelkul-nem-megy

    VálaszTörlés
  6. Nem értek egyet az állóvizben mosogatással amikor a zsiros mocskos lében úsznak az edények, a víz tetején az ételmaradékok és abban kéne "tisztára" mosni és fertőtleníteni az edényeket. Ez abból a világból maradt amikor vödörrel hordták a vizet a falu végéről.
    Mosogatni folyó vízben kell. A lefolyó víz nem tűnik el a világegyetemből, hanem a szennyvíz tisztító után visszakerül a körforgásba.
    A műanyag zacskók és palackok milliárdjai viszont mértéktelen pazarlást és mocskot jelentenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát állóvízben mosogatni csak két tálcás mosogatóval lehet értelmesen, ez tény. Az egyikben áll a cucc a meleg vízben, kiemeled, elmosod, és átrakod az öblítősbe (ott már mi folyó vízzel öblítünk - anyósom mondjuk simán öblöget a habos vízben, és ugyan nincs semminek mosogatószer-íze, azért nekem bizarr). Annyi előnye van, hogy tudod két percet áztatni a makacsabb dolgokat is, én csak ezért nem állok vissza a folyó vizes mosogatásra (eddig a bojler miatt is spóroltunk, nem volt végtelen meleg vizünk :)). Egy tálcában viszont én sem tudom, meg lehet-e ezt oldani egyáltalán higiénikusan.
      Ez a lefolyó víz nem tűnik el érdekes téma, logikus, de biztosan nem ilyen egyszerű, különben nem lovagolnának rajta ennyi. Ugye lehetne beszélni róla, hogy az édesvíz lesz kevesebb, és azért, de igazából ugyanabból a folyóból vesszük ki a vizet, ami magától is elvinné a tengerig, szóval nem értem. De utánajárok, idegesít, hogy nem értem :D

      Törlés
  7. Nagyon ajánlom Bea Johnson Zero waste otthon című könyvét minden környezettudatos embernek.
    https://moly.hu/konyvek/bea-johnson-zero-waste-otthon

    Konkrétan a vízfogyasztás csökkentéséről elég kevés szó esik benne, de amúgy ennél a családnál a zero waste tényleg zero waste, évente egy befőttesüvegnyi szemetet termelnek. És ugye a háztartásokban van egy csomó dolog, aminek az előállításához víz kell. Néha rengeteg víz. Például a műanyagpalackok esetében. Na, a műanyag holmiktól való megszabadulásban már remekül segít a könyv: kert, konyha, fürdőszoba, játékok. A legtöbb területet érinti, ami egy átlagos családnál szóba jöhet. Én épphogy elkezdtem váltani, nagyon izgalmas út. :)

    Itt hagyom egy oldal linkjét is, Kump Edina, a "magyarországi Bea Johnson" üzemelteti. Hátha valakinek újdonság, és kipróbálna néhány ötletet.

    https://hulladekmentes.hu/

    VálaszTörlés