2014. december 31., szerda

2014


Ó, eltelt még egy év! :) Visszatekertem a blogot, hogy megnézzem, az írós-szerkesztős fronton mi történt.

Idén az évet írástechnikai előadásokkal kezdtem az Irkánál, meg azon nosztalgiáztam, hogy milyen zenére írtam a Scart, vagy a Calderon kettőt. Közben épp zajlott a Magyar Könyvek Viadala, amin a legjobb borítónak a Scar címlapját szavazták meg az olvasók.
 Tavasszal jártam egy kerekasztalon a KULTOK rendezvényen is, ahol nagyon örültem Nemes Istvánnak, jó volt pár szót váltani vele, meg annyira jól tud sztorizgatni. Érdekes volt maga a rendezvény is, a magas irodalom nyitása a populáris kultúra felé, nagyon elgondolkoztatott. 
A Könyvfesztiválon találkoztam sokakkal, plusz mivel életem első fanfiction írását megkaptam, így hirtelen ötletből hirdettem egy fan pályázatot. Nagyon élveztem minden percét, köszönöm szépen a sok jó novellát! :) Farkas Viktória nyerte meg, a Plazmalángot ajánlom figyelmébe azoknak, akik szerették a Csak mi, lélekharcosok novellát, kiváló folytatása, én is imádtam.
Bartos Zsuzsi hatására írtam egy blogbejegyzést az írásról; pár gondolatot, hogy mit tanultam meg az előző regény kapcsán. Közben a háttérben zajlott a Párbeszéd kurzus, és a szerkesztők képzésének tesztelése. Meg persze az Aranymosás pályázat is, de ezekről nem blogoltam, mert nem lenne túl etikus. Bár jó fáradt voltam, meg vittem magammal a munkát, de azért elugrottam Urbánszki Laci hangulatos tanyájára, a II. IrodalMini Woodstockra, nagy élmény volt, köszönöm. 
 A Galaktika hangoskönyv rovatába felkerült egy novella, a Mimikri. És sikerült elnéznem az Írószövetség féléves beszámolójára, ahol egy szerkesztő is mesélt a munkájáról. Utána egy szexviccekkel teli sörözés jött, ami meggyőzött, hogy a kortárs táncművészet igen mély nyomokat tud hagyni még kérges lelkű scifisekben is.

Elszaladtak a napok, hamarosan jött a Könyvhét, és számos jó találkozás, jó élmény. Kérésre csináltam egy Fb csoportot, az on sai szupertitkos vinyót, ahova nyers szövegeket is kiteszek, vagy régi írásokat. Közben Kemese Fanni is blogolt, és a hatására kitettem egy írós bejegyzést a munkamódszerekről.
Júliusban írtam a Lucy készüléséről, és akkor még azt hittem, de jól állok vele, de hamar rájöttem, hogy nem. Kikerült egy ősrégi cikk a szerepjátékosok csajozásáról, ez még házim volt a pszichón, megcsináltam a Bechdel-tesztet, ami alapján némileg hímsoviniszta vagyok. Zenka és a könyvesbloggerek hatására az olvasás és komfortzóna kapcsán született egy bejegyzés, plusz elgondolkoztam azon, hogy akár mi, írók is témázgathatnánk.

De hát itt volt a nyár, a szabadság, így elhúztam az írós táborba, a természet lágy ölén egy kis disznóvisításra, utána pedig összecsomagoltam a kölykeimet, és tíz napot a Szefantoron töltöttünk, ami a legrégebbi sci-fis tábor. Itt már nagyüzemben írtam, és agyaltam pár dramaturgiai gondon, de azért mágiaügyi miniszter lettem a Harry Potter napon, még oklevelem is van róla. :)

Aztán újra ősz, újra munka, ezer tennivaló. Közben a Lucy borítótervezése is tartott, Krajcz Vivien megint jött, látott és tarolt. :) Szerintem ennek a sorozatnak már végig ő lesz a tervezője, nem írunk ki jövőre ötletelős pályázatot.
Kicsírázott a körblogolásos ötlet is, Sorok mögött címmel páran azonos témákról kezdtünk írni, olyan apróságokról, amelyeket épeszű ismerősöknek nem szoktunk elmesélni. Az első bejegyzés az ihletről szólt, a másik a velünk élő könyvszereplőkről.Majd még lesz folytatás, csak nem volt időm foglalkozni vele. Az újra felélesztett Boncnok írástechnikai oldal is parlagon hever, egyszerűen nincs kapacitásom összefogni a csapatot.
A Blogturné Klub tagjai közben nagy örömömre rendhagyó blogturnét kezdtek a Calderon könyvekkel és finom teákkal, innen is köszönet nekik. :)

Megszületett a pályázati döntés, majd az idén megszerkesztett magyar könyvek megjelenése is megindult. Ez mindig sok-sok egyeztetéssel jár, néha bonyolult a besorolás, de a fülszövegek, borítók, célközönség kérdése sem egyszerű. A megjelenés után elkezdődtek a könyvbemutatók, tizenkét íróval beszélgettem a pódiumon, plusz tartottam írástechnikai előadásokat, és elnéztem a Port.hu Sci-fi napjára is moderálni. A YA irodalommal foglalkozó beszélgetés első feléről felvétel készült, köszönet az Ekultúrának érte. 
Közben zajlott az én könyvem szerkesztése is, megint a cipésznek nincs cipője elven, de AncsaT ügyesen kezében tartotta  a helyzetet, haha, nem ússza meg a közös sörözést. A jó szerző olyan, mint a lopakodó fejvadász, idő kérdése, és becserkészi a szerkesztőjét...:) Az új Alapozó kurzus is elindult, és szerkesztő kurzusos felvételi is zajlott. Az Aranymosás és a szerkesztés kapcsán egy hosszabb interjú is kikerült a netre Kibelbeck Mara tollából, aki nagyon jó kérdéseket tett föl.

Aztán elindult a nyomdába a regény, és később megkezdődött a Lucy blogturné is, rögtön fejtörést okozva, vajon mi nem spoiler a sztoriból. Nagyon jó volt látni a bejegyzéseket, mindig tartok tőle, hogy nem jön át az adott szereplő egy-egy apró rezdülése, és nagyon örültem ezeknek a véleményeknek. Köszönöm. :)
Közben felkerült a blogra egy Galaktikás novellám, az Emlékkufár, ami anno élmezőnyben volt a ZSP díjon. Idén amúgy visszavonattam a Zsoldos-díjra nevezést, talán ha kicsit hm... kiegyensúlyozottabb lesz a rendszer, újra lesz értelme. Egy ideje azon gondolkozom, elfáradtam, és néha unom is a scifis vitákat, valszeg öregszem. Idén pszichodrámára jártam, és egyes dolgokat kezdek másképp látni, átértékelődött pár vágy, és vállat vonok már olyasmire, ami hajdan szenvedélyt váltott ki.

A Lucy könyvbemutatója szuper lett, élveztem a beszélgetést. Deszynek örök hála, hogy beugrott moderátorként a megbetegedő Lupi helyett. :) Utána elmentünk sörözni, és nagyon vicces beszélgetések születtek.  
Petamásnak hála a molyos On Sai novellás kihívásért. Közben kikerült egy szavazás is az oldalsávba, köszönöm, hogy sokan kitöltöttétek, érdekes látni, ki mit vár, vagy melyik karakternek drukkol. :)

Hm, érdemes ezt így kilistázni... észre sem vettem, milyen mozgalmas év volt. Idén valahogy nyűglődtem, eddig azt hittem, Peti fiam felvételi káosza, a kezem szétvágása, vagy a kutyatámadás alapozta meg ezt a hangulatot, ja meg a masszív köhögésem. Most megszámoltam, hogy hány hétvégét töltöttem pihenéssel, sporttal, túrázással... izé...max a gyerekeimmel társasoztam, vagy sütöttem, ennyi relax volt az életemben.
A jövő évi tervem a lassítás. Ez amúgy minden évben terv, de az előbb tök jól kidolgoztam a részleteket, és ahogy az írást és a munkát szoktam lebontani heti ütemtervre, most az egészséges életmódot fogom. Haha, rajtam nem fog ki a pihenés... kicsit morbid, hogy ehhez ütemterv kell, de hát imádom a munkámat, meg az írást. Majd jövőre mesélek, hogy sikerült.

Hogy milyen írós dolgok jönnek jövőre, majd kialakul. A Calderon-3 nehézsége, hogy emelni kell a tétet és a Játszmát, amihez agy kell, vagy rendesebb tervezés, ezt már nem lehet a "hátradőlök és hülyeségeket beszélek" elven megírni.
Az Artúr persze komplexebb, ott az arányokat kell átgondolni, a háború lépései elég összetettek, a szereplők pedig elég aktívak lesznek. Ha kicsit nem figyelek, puff, kinyírják a galaktikát. :)

No, de jó sokat dumáltam, a lényeg, hogy boldog új évet mindenkinek! Kívánok sok jó írást, jó olvasást, megvalósított álmokat, és legfőképpen egy igazán jó 2015-ös évet. :)


2 megjegyzés:

  1. Gratulálok, hogy ilyen termékeny és sikeres évet zárhattál, nagyon remélem, hogy az elkövetkezendő jó pár legalább ilyen jó lesz!! Boldog Új Évet Kívánok neked és még rengeteg ilyen jó könyvet kérnék (szerintem nem csak én, hanem nagyon sokan mások is! :D ) Tőled, szóval hajrá!!! ;)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Szerintem másoknál is aktív az év, csak nem foglalják össze. :)
    Én is szuper évet kívánok Neked! :)

    VálaszTörlés