2018. június 18., hétfő

Könyvheti élmények

Izgalmas könyvhét áll mögöttem, nagy öröm volt az olvasókkal és az írókkal találkozni. :)
Pénteken a szolnoki könyvárban jártam, délelőtt 11-kor fiataloknak meséltem arról milyen írónak lenni, hogyan néz ki a könyvkiadás idehaza, és persze egy csipetnyi pszichóra is kitértünk. Sok mostani - esetleg rosszul használt - képességünk a későbbiekben akár egy imádott szakma alapja lehet. A diákok nagyon jókat jókat kérdeztek, nagy élmény volt velük lenni. :)

Szombaton hajnalban esett. Imádom az esőt, szívem szerint kiültem volna az eresz alá a padra és néztem volna, de inkább elindultam Pestre.


Nagy örömömre a KMK standnál Kaszás Szilvi is ott dolgozott, a korábbi marketingesünk. Jó volt látni, és pár szót váltani vele. Füleki Eszter, a kiadói szerkesztő közben tartotta a frontot, ilyenkor reggel is rengeteg olvasó jött könyvért.  
Amikor igazán kitört a zuhi, már Tavi Katával a Burger ablakából néztük az esőt, és a kiürült Vörösmarty teret. Nagyon rég találkoztunk, öröm volt beszélgetni. Az első könyvét, a Nyitótáncot még én szerkesztettem. Mondjuk könyvekről semmit nem beszéltünk, inkább a nagybetűs Élet volt a téma.

12-től kezdődött a dedikálásom, ekkor még esett az eső, és gondoltam, ki az az őrült, aki ilyenkor dedikáltatni szeretne... Megbízható íróként azért elnéztem a stand felé, hogy a kollégák ne legyenek idegesek, ha mégis beesik egy eltévedt vándor, meg Róbert Kati és Fekete Judit vizes verziójára is kíváncsi voltam. Juditnak végül vennie kellett a közeli boltban egy új felsőt. :)
Mikor odaértem, kiderült, vidám, színes gombaként egy sor esernyős ember álldogál, és rám vár. Hatalmas meglepetés volt. Sok nevetéssel, sok vizes esernyővel, időnként hullámos könyvvel zajlott a dedikálás. Páran rutinosan nem is magukat védték, hanem a könyveket csomagolták kendőbe, esőkabátba. Köszönöm szépen, hogy eljöttetek, és minden jópofa mondatot, vidám percet! :)
A fotókért köszönet Rácz Tibinek:








Több, mint egy órát dedikáltam, utána a Galaktikus Fanklubbal is váltottunk pár szót. Jó volt látni őket, vizesen, nevetősen, ahogy élvezték a Könyvhetet. Flórának köszönöm szépen a mentolos csokit, ígérem jól bementolozva gyorsabban fogok írni :D
Közös fotót elfelejtettünk csinálni, de pár szuper kép Elizával:




12-től megbeszélésem volt. Mostanában egyeztetek az összes Rakéta projektet nyert íróval, ki az, aki be tud jönni szerkesztőségi napra, és ki az, aki vidéki, és inkább felhívva elérhető, vagy épp egy ilyen könyves rendezvényen. Molnár Andival A hangyák királya írójával most tudtunk találkozni, és elmentünk egy hatalmas sétára, hogy átbeszéljük a lektorit. Izgalmasak az ilyen beszélgetések, jó élmény az íróknak és a szerkesztőknek is, kicsit olyan, mint a teremtés, ő istenként teremt, mi meg arkangyalként közbemorgunk, hogy két fül elég ám, minek rá négy... A könyve egy sorozat első kötete, és nagyon különleges lesz az orosz háttér miatt.

Utána újabb találkozó jött, Dani, akivel a pszichón barátok lettünk (és aki mellesleg a Calderont fordította), elkapott a kedvesével együtt. Mind a ketten úgy véljük, a barátságok mindhalálig szólnak, és ha fél évig nem kommunikálunk egymással, az simán belefér, nem kell a megerősítés. De most jól összeültünk és megerősítettük egymást. Nagy öröm, hogy ősszel házasodnak, imádom a finom szeretetet, és azt, ahogy hülyítik egymást. Én leszek Dani tanúja, úgyhogy ki kell találnom valami kretén ajándékot. (Tudom, tudom, zenélő kávéfőző helyett írjak inkább egy Calderon- 3-at) :D 

Délután kicsit körbejártam, hogy könyvet vegyek, de persze ez mindenhol inkább dumálásba torkollott. Ilyenkor látom más kiadó íróit, beszélgetünk borítókról, könyvekről. Kánai Andrást már rég láttam, jó volt pár szót beszélni a cikkeiről, Holden Rose újabb gyerekkorosztály meghódítását tervezi, Trux Bélának megcsodáltam az új szakállát :D Szerencsésen belefutottam az egyik volt írósulisunkba, Pusztai Andiba, aki a Gold Booknál publikál, és történelmi regényeket ír. (Tök büszke vagyok az írósulisokra, mondtam már?) Leültünk egy kicsit beszélgetni, hogy áll, milyen írós tervei vannak a jövőben. Egy ütős új könyvsorozatot tervez, de ez nem tudom, mennyire nyilvános még, így nem árulom el. :P 

A könyvhéten késő este már az íróké a tér, eszméletlenül hangulatos, ahogy a különböző kiadóknál koccintanak, beszélgetnek, társas életet élnek. Ilyenkor mindig sci-fis dumálásokba mélyedek, szeretem ezeket az embereket, de már nagyon kevés sff rendezvénye jutok el. Idén kicsit fáradt voltam még több élményhez, úgyhogy nem tudom, sikerült-e az idei sf világmegváltás. Benkő Mariannához és a csajszikhoz csatlakoztam. Ő épp mással beszélgetett, de Moskát Anitával dumáltunk egy kört, új novella, új élettervek kapcsán. Szeretem, ahogy ír, és ahogy látja a világot.  

Éjfélre értem haza, és másnap kissé nehézkesen kapartam össze magam, de azért lelkesen indultam új útra. Most már főleg szerkesztős megbeszéléseim voltak.
Kozári Dorkával rögtön a boltban találkoztunk, és persze, lecsaptam rá, hogy állnak az írós tervei, mikor kapom meg végre a regényét. Persze elegánsan hárított, és rögvest más témára tért, milyen élményei vannak mióta elhelyezkedett a 21. Század Kiadónál. Ó, az íróknál nagyobb dumás nincs, ez tény. 

11-kor Bessenyei Gáborral egyeztettem. Korábban már volt egy megbeszélésünk, és most már tart a regénye szerkesztése, Kozma Réka aktívan dolgozik. A kötet a Vörös pöttyös sorozatba kerül, unikum lesz egy fiús szemszögű, csajozással tarkított misztikus regény. Réka a munkacím helyett olyan ütős címötlettel állt elő, hogy szerintem ezt csak a borító alapján leveszik majd a polcról. :)

12-re Istók Anna befejezte a dedikálást, és jött megbeszélésre a kúthoz. Közben megcsodáltuk Böszörményi Gyulát, aki ott dedikált pár lépésre tőlünk. Annyira jó látni ezt a hatalmas olvasói lelkesedést, szeretet. A könyvborítós legyezők meg nagyon jópofa ötlet volt, illik a sorozathoz.
No, de mi persze Annáztunk. A készülő regénye nagy kihívás, egy görög téma modern parafrázisa, és ha valaki ezt lélektanilag igazán mélyen meg tudja írni, hát az Anna. Még csak a tervezési szakaszban jár, de remélem, jövő karácsonyra könyv lesz belőle.

Csukás István színpadi beszélgetése most is hangulatos volt, és Katona Ildi, a kiadóvezető nagyon jókat kérdezett. Csak egy részét hallottam, mert találkozóm volt az idei Aranymosásos nyertessel, Kiával.  
Kozma Réka és Róbert Kati szerkesztőkkel és az íróval elvonultunk a Costába irodalmi megbeszélésre. Idén csak egy könyv kapott igent az Aranymosáson, a Pillangólány. Év végén jelenik meg, és nagyon egyedi darabja lesz a Rubin pöttyös sorozatnak. Átbeszéltük a javításokat, a szerződést, és a jövőbeli terveket. Néha tűnődök, hogy nekünk annyira természetes a pörgés, és az, hogy imádjuk a munkánkat, hogy ilyenkor szegény elsőkönyveseknek túl tömények lehetünk. Kia is erősen belecsöppent a kiadói életbe, de úgy láttam, élvezi, és sok új élménnyel tért haza. 

Délután még el akartam jutni a Margó fesztiválra Fodor Marcsi - Neset Adrienn 50 elszánt magyar nő könyvbemutatójára (vegyétek, olvassátok, kellenek a lányoknak a női példaképek). Sajnos végül nem láttam, mert kiderült, mennem kell Boti fiamért, így ez is, meg Shadowhunter és a csajszis beszélgetés is kimaradt, nagy bánatomra.

Összességében izgalmas könyvhét volt, élveztem minden cseppjét, esőcseppjét, nevetését. Köszönöm a találkozásokat, köszönöm a lelkes olvasókat! :)
Mit mondhatnék? Jövőre ugyanitt, és remélem, eszembe jut fényképezni is :D





4 megjegyzés:

  1. Gondoltam rá, hogy én meg viszek teát, csak nem tudtam, melyiket szereted :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, bármilyen gyümölcsteával meg lehet vesztegetni :D

      Törlés
    2. Hmm gyümölcstea :) Tökéletes ízlésre vall :D

      Törlés
  2. Jó volt olvasni róla, ha már nem tudtam odajutni :)

    VálaszTörlés