2014. július 8., kedd

Én, a hímsoviniszta?

Jól van, lebuktam, tíz perce gondolkozom azon, melyik írásom menne át  Bechdel-teszten, de nem sok akad. Maga a teszt a filmes világból ered, és nincsenek nagy kitételek, legyen a filmben:
1. két nő
2. beszélgessenek
3. és ne a pasikról.
Látszólag ez egy teljesen egyszerű dolog, még könyvekben is, és az ember feltételezi, hogy persze, simán talál a saját írásaiban ilyesmit. Gondoltam, ki is pipálom, hogy egy újabb írós marhaság, és azonnal el is felejtem a dolgot.
Hát nem.
Megnéztem, a novelláimban általában férfiak vannak, de ha véletlenül nők, ott is csak egy szerepel, nem több. Mindössze egy "majdnem beszélgetést" találtam, amikor Mama-67 a hűtő és a Neti, a fürdőkád csevegnek, de speciel az is a Gazda miatt történik. Aki milyen nemű? Igen, bingo! Férfi.


Regényeknél a Calderon első kötetében mindössze egy kétsoros beszélgetés van Taina és a húga között a cseresznyevirágzás kapcsán, ami ide illene. Elővettem, és megnéztem. Ki miatt jön szóba? Ó, igen, Calderon.
A folytatásban jobb a helyzet, a Békanyál női legénysége cseveghetne, de nem igazán szoktak. Vagy jelentést tesznek Calderonnak, vagy le akarják lőni, de egyáltalán nem beszélgetnek épeszű témákról, egy jelenet se ugrik be, ami átmenne a nemi elfogultság teszten. Bezzeg a férfiak egymással elég sokat beszélgetnek, és nem épp a nőkről.
Tök szuper megírtam két hímsoviniszta könyvet. :)

A Szivárgó sötétség sorozatnál csak legyintettem, hogy ott esélytelen női párbeszéd, hiszen a két főszereplő ugyan nő, de szinte mindenki más férfi körülöttük. Meglepetésemre mégis akad, Lucy az, aki nővel kommunikál (Elinával, és az agyából bizonyítékot szerez). Narráció nélkül így fest:

- Nem érzed jó magad?
- Valami futó rosszullét.
- Talán terhes vagy. Megvizsgálhatlak?
- Te orvos vagy?
- Olyasmi.
- Hát terhes az nem vagy.
- Ennyiből meg tudod állapítani?
- Persze. ne aggódj! Teljesen biztos.

Sőt, a második kötet is teljesen jól áll ez ügyben, mert Lucy és Scar összefut egy kedves beszélgetés erejéig. :)
- Itt a 62-151 teherhajó, segítséget kérünk! Kérjük a mentálokat, értesítsék Dont. Ismétlem... (...) Nem igaz, hogy nem hallanak! Minden nyomorult, tetves, kukkoló mentálnak! Itt Lina Soft. A Pelegrinért még jön a faj egy szívességgel, szóval emelje meg valaki a seggét, és...
- Nyomorult, tetves, kukkoló mentál...?
- Francba! Ööö. maga ugye Lucy?
- Maga pedig dezertőr. A bázison kéne lennie, a szökésért halál jár. De valóban nem kárpótoltuk a Pelegrinen kapott sérülésekért. Ha akarja, hálánk jeléül deportálom.
- Hé, egy pillanat, nem szöktem meg, akaratomon kívül távoztam!
- Onnan ember nem jut ki, én építettem a helyet. Ez esetben az egyik mentál megsértette az emberi jogait. Ne aggódjon, kimossuk az agyát. Csak nem Don volt?
- Nézze, rengeteg a sérült, szükségünk van segítségre. Ügynök vagyok, és a hajó így császári terület, kérem értesítse Őfelségét!
- Ne kapkodjunk. Érdekes ez a rettegés, ami az agyakból sugárzik... Maguk mind keresztények?! Kérem, várjanak öt percet, nincs ennyi férőhely a börtönben. De mindjárt csinálok.

Hát, sose gondoltam volna, hogy pont Lucy miatt lesz egyenjogúság... :) De megnyugodtam, mégse vagyok teljesen hímsoviniszta.

 

12 megjegyzés:

  1. Az első kötetbeli részlet határeset. Egy lehetséges terhességről beszélgetnek, amiben érint(kez)őlegesen egy pasi is szerepet játszott. :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, határeset, de nagylelkű voltam magammal, és elfogadtam. :)

    VálaszTörlés
  3. A tesztek pontossága ritkán száz százalékos, és ismerve a könyvet, azt kel mondjam, a szexizmus kimutatására használt Bechdel-teszt fals pozitívot adott. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát... annyira nem. Tényleg férfi túlerő van minden írásomban. :) De majd figyelek rá. :)

      Törlés
    2. Majd amikor a Yaoi szamurájok bajba kerülnek, jönnek a Yuri nindzsák és megmentik őket. :)

      Törlés
    3. :)))
      És aztán nagy örömünnep, majd rájön az író, hogy ezekből kihozni egy hetero szexjelenetet marha nagy kihívás. :) Bár innét szép győzni...

      Törlés
    4. A Kawasára ellátmányt szállító hajón egy éles kanyarban kiborult 600 hektó csempészett szake. Hogy ezután mi történt a fedélzeten máig homály fedi, a szamurájok és a nindzsanők krónikáiból is kitéptek itt egy lapot. Feltehetőleg maguk a krónikások távolították el, miután esküjükhöz híven lejegyeztek mindent, aztán szeppukut követtek el. Csak annyi támpontunk van, hogy az évnek ugyanezen a napján a japán hajók fedélzetén fesztivál zajlik. Patakokban folyik az alkohol, és a viselkedésben megnyilvánuló hagyományos merevségnek nyoma sincs. A tisztek és a legénység tagjai ha találkoznak, szívélyesen összeölelkeznek, és hangos "Boldog orgianapot!" köszöntéssel üdvözlik egymást. :)))

      Törlés
  4. :D
    Minden új jelenet-töredéknek örülök, és nagyon várom a megjelenést. :)
    ....tuti elfogult vagyok, de nem éreztem sovinizmust az írásaidon.

    VálaszTörlés
  5. Muszáj KETTŐ nőnek beszélgetnie, nem lehetnek többen? Ha lehetnek, akkor van a Calderon 2-ben egy rövidke rész, ahol Dejneka, Nabuko, Sod professzor és Taina üvöltözik egymással, amikor Taina irányítja a hajót a hadgyakorlat végén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wow, tényleg! :)) Ez szuper, akkor átment a Bechdel-teszten, köszönöm... :))
      Igen, lehet több csajszi is, a kettő mindössze alsó határ.

      (Igen, tudom, ritka kretén luxusproblémáim vannak... :))

      Törlés