2023. január 11., szerda

Művészetterápia


Azon tűnődöm, meséltem-e valaha arról, hogy a pandémia előtt elkezdtem művészetterápiát tanulni. Amikor később kitört a járvány, számomra nagyon sokat segítettek a stressz csökkentésében, a kiégés megelőzésében a saját élményes foglalkozások. 
A művészetterápia egy szelíd önismereti út, ahol nem kell beszélni, hanem a kreativitáson keresztül gyógyul az ember. Rengeteg felismerésem volt a családom és a saját életutam kapcsán, a magánéletben is számos dolgot el tudtam engedni, más dolgokban meg fejlődni. 
Évet óta tartok előadásokat íróknak, vagy épp önismereti előadásokat mindenki másnak. Ez egy régi szenvedélyem, és kikapcsolódási utam is. Mostantól ezek bővülnek, kiegészülnek a művészetterápiás foglalkozásokkal. Semmilyen rajztudás, művészeti tudás nem kell hozzá (néha még gátol is), itt a lényeg az énazonosság, és a meleg, befogadó, introvertáltaknak is biztonságos közösség.
A lányom ötletére Napfény íze önismereti alkotóműhely nevet kapta, és havi egy hétvégén lesznek alkalmak. (A művészetterápiáról bővebben itt mesélek.) A Hónapvarázs foglalkozások nyitottak, kötetlenül lehet jönni, és kipróbálni. Január 21-én 9-től lesz az első alkalom 6-8 fős csoporttal. Katt ide, ha érdekel. Még van üres hely, ne maradj le. Szeretettel várlak!
(Később lesznek zárt csoportok is azoknak, akik hosszabb és mélyebb önismereti folyamatot szeretnének.)

Másik dolog, amivel most foglalkozom, az a Life coaching. Ez valahol félúton van a barát és a pszichológus között. Idén a gyakorlatomat töltöm, és nyárig ingyen lehet jönni hozzám életbeli elakadásokkal. Ha van egy erős változtatási szándék, de nem látod a hogyanokat, érdemes élni a lehetőséggel és jönni. Bővebben itt. 

Tudom, hogy sokan egyre jobban szoronganak a mostani világméretű változások miatt. Azt gondolom, hogy bármit elveszthetünk, de a legnagyobb erőforrás az mi vagyunk önmagunknak. Ha rendben vagyunk lelkileg, onnan kezdve sok dolog nem nyomasztó prés, hanem megoldásra váró kihívás lesz <3  
Tegyetek önmagatokért, a saját mentális egészségetekért.

2 megjegyzés:

 1. Az alapján, amit írtál, meg utánaolvasás alapján a művészetterápia csodálatosan hangzik. Lehet, buta kérdés, de mi a különbség aközött, hogy a terápia során alkotunk és aközött, hogy otthon? Nyilván van egy terapeuta, meg csoportban vagyunk, de ez miben jobb, több? Meglepett, hogy nem beszéljük meg az alkotást. Például az energiaáramlás, amit említesz, nem történik meg, ha egyedül alkotunk?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az otthoni alkotás során is megmozdulnak mély lelki tartalmak. És ez minden művészeti ágra áll, az írásban és a táncban is ki tudjuk fejezni önmagunkat, és bizonyos keretek között gyógyulás is elindul. Nekem az írás nagyon jó önismereti út is egyben.
   A művészetterápia jóval több. Van mögötte egy alapos és kötött rendszerű pszichológiai módszertan. A meditáció előtte mélyebbre levisz, és az sem nem véletlen, hogy milyen eszközökkel milyen témákat dolgoztat fel. Maga az, hogy agyagot használunk, vagy festéket, az is kifejező itt. Izgalmas dolog :)

   Törlés