2017. június 12., hétfő

Könyvheti élmények

Péntek

Ekultura.hu képe - On Sai + Kleinheincz Csilla
Általában soha nem tudok könyvet venni a könyvhéten, mert ez nekem nem olvasói, hanem írói és szakmai szitu, de idén szemfüles voltam, és már péntek délben bejöttem Pestre. Beköszöntem a kollégáknak mindkét standnál, majd átvettem a könyvjelzőket is. Utána elkezdtem nézelődni, gondoltam először a szakkönyveket böngészem át, majd délután a regényeket. A tervnek csak az eleje valósult meg, de tudtam, jön Anna lányom, ha kész a matek szóbelivel, és leamortizálja a pénztárcámat. :)
Mászkálás közben összefutottam Rózsalovaggal, meg sok más ismerőssel, de hősiesen kitartottam a könyvnézegetési útvonalon. Közben persze tök ideges voltam, hogy Anna szóbelizik, és mikor tudom meg végre.

Végül könyvek közül a Mesebeszédet vettem meg, ami az elmúlt két évtized meseirodalmi alakulását, kanonizációját taglalja. Az egyik kiadónál egy járványokról szóló könyvet kerestem, de valahogy velem jött helyette A kezdő diktátorok kézikönyve, mert annyira jót nevettem beleolvasáskor. Íráshoz majd jól lehet használni.

Az olvasósátorban leültünk beszélgetni a Clavis egyik munkatársával, Orosz Adéllal, aki mellesleg írósulisom volt. Nagyon jót beszélgettünk a csapat jövőbeli terveiről, meg a különböző irodalmi kérdésekről. Jópofa ez az irodalmi ügynökség, remélem, sikeres lesz.
A lányom közben csörgött, hogy kész az emelt matek szóbelivel. Az írásbelikor front volt, és csak 90%-os lett, így most kéne egy max pontos szóbeli, hogy felhúzza 92-re. Mesélte, hogy kérdezték őket, mi a kedvenc tárgyuk. Minden vizsgázó a matekot mondta, ő meg kis trollként csak azért is a magyart. :)

Délután volt a Mesebeszédről szóló színpadi beszélgetés, és miután annyira kedvesen ajánlották a kiadó standjánál, így beültem rá. Azt hiszem, nagyon megszoktam a céges és pszichós előadásokat, mert elsőre kissé meglepve hallgattam, hogy szakkönyv ellenére nem a kompetenciát hangsúlyozták, hanem "én igazából kívülről jöttem ebbe a témába" mondatok zajlanak. Aztán, nagy örömömre, belelendültek a beszélgetésbe, és a különböző blokkokról nagyszerű csevegés indult. A könyv taglalja az irodalomtörténeti előzményeket, majd túllép a szokott elemzéses tendencián, és gyakorlati kérdésekbe is belemegy, ami nagyon hasznos a most publikáló fiatal meseíróknak. Itt-ott már beleolvastam, és érdekesnek tűnik a szöveg. (Nagy reményeket fűzök ám ehhez a kötethez, meg az egyetemi oktatáshoz is. Egyre több a meseírónk, és ha nem találok máshol jó továbbképzést nekik, akkor jövőre tananyagot kéne írnom, és bővítem a kiadó írósuliját.  Már évek óta érik a dolog, tovább nem húzhatom.)

Közben megjött Szenczi Ildi, akit úgy ismertem meg, hogy pár éve szarkasztikus kritikát írt a Calderonról, amin annyira röhögtem, hogy úgy döntöttem, ideje összebarátkoznunk. Civilben kutyás oktató, szóval ha van egy problémás harci kutyátok, csak szóljatok... A Miogin bázisban Artúr kutyás jelenetei sokat fejlődtek a fejemben Ildi sztorijait hallgatva :D
Este elvittem Ildit a molyos sci-fi sörözésre. Ritka alkalom, hogy eljutok, ez pont ilyen volt. Nagyon örültem Petamásnak, Hackettnek és többieknek. Moskát Anitának vittem egy Miogin bázis (pedig félek ám a véleményétől :)) Az exMandineres Pintér Bence izgalmas dolgokat mesélt az újságírásról, meg befutott az Agavésok új elsőkönyvese, aztán két magánkiadásos fiatal sci-fi író is. Gaura Ági is belibegett, már rég láttam, öröm volt beszélgetni vele. Végül éjfélkor kerültem ágyba.

Szombat 

Reggel valami gyanús volt, és rájöttem, eltűnt az asztalról a Kezdő diktátorok kézikönyve, valamelyik csemetém lenyúlta. Bizonyára továbbképzi magát, szóval kezdek aggódni :P
Anna bejött velem Pestre, de a két fiam közölte, hogy délig szeretnének aludni. Most regényeket akartam venni, de rögtön, ahogy megérkeztünk, máris elkapott egy vidéki olvasó, hogy ugyan szombaton nincs dedikálásom, de nagyon örülne egy aláírásnak. Így aztán Annának adtam pénzt, és felsoroltam, milyen regényeket gondoltam megvételre. Később kiderült, ez merész lépés volt, mert a gyerek bevásárolt... szakkönyvekből. Tavaly még fizikus akart lenni, és felvásárolta a fizikával, részecskefizikával foglalkozó könyveket. Most is hiába sóhajtoztam, hogy mondjuk az új Gaura könyvnek jobban örültem volna a szabi alatt, húszperces előadást kaptam, hogy miért jó nekem, hogy az információs társadalom elemzése van otthon. Azt hiszem, el vagyok nyomva. 

Alexandra + On Sai
A nap nagyrészt zugdedikálásokkal, meg szakmai és baráti összefutásokkal telt. Külön örültem az Ekultura.hu csapatának, akik lelkesen fotóztak, beszélgettek mindenhol. 
Délután szóltak a kollégák, hogy a Könyvmolyképzős standon elfogyott a frissen megjelent Miogin bázis. Fel is csillant a szemem, ez tök jó dolog, minden író erre vágyik, nem? Kis késéssel kapcsoltam, hogy még nem volt a dedikálás. A vidékről jövő olvasók kissé markánsan reagálnának, ha ott állunk könyv nélkül. De vész elhárult, Füleki Eszter, a kiadói szerkesztő intézkedett, és hoztak a szegedi raktárból utánpótlást.
Míg ez zajlott, elcsatangoltam, megnéztem Kozári Dorkát, az egyik meseírót, aki szintén kint dolgozott. Meg Fekete Judittal is váltottunk pár szót, neki idén jön ki egy nagyon szórakoztató naplóregénye. Tavi Kata meg az Alexandra Value standál dolgozott, és ha kérték, persze dedikált is, de ha nem ismerték fel, akkor elegánsan falvédőt játszott.
Spirit Bliss meg nagy meglepetést okozott, amikor hozott egy Calderont, és dedikáltatott :)

Nagyon örültem az új Főnixes antológiának, a Halhatatlannak, és annak is, hogy hat volt írósulisunk bekerült. Innen is hatalmas gratula, nagyon jó látni, ahogy részesei lesztek az irodalmi életnek :) Koós Patríciának köszönöm szépen az ajándékkönyvet. 
Polyák Margittal is találkoztam, mesélt az Apolló tintafoltjairól, ami a mi műhelyünkből alakuló írókör. Szervezkedtünk egy kört, és megbeszéltük, hogy nyáron lesz egy nagy írós piknikezés, az Aranymosásos és más íróknak, írósulisoknak, bloggereknek, meg aki szeretne jönni. Nem volt ott  a naptáram, így az időpontot nem tűztük ki, de hamarosan... :)

Este mindig nagy élet zajlik, és most a rövid eső sem mosta el. Letelepedtünk a szobor mellé, és dumáltunk. Erdélyből eljött dedikálni Bartos Zsuzsa, az Alkonyőrzők írója, meg itt volt Bessenyei Gábor, Róbert Kati, aztán Deszy is befutott. Pár hete őt kértem föl, hogy tartsa meg a Böszörményis beszélgetést, Kérdeztem, hogyan sikerült, mire kiderült, hogy a színfalak mögött igazi filmbeli szitu alakult ki. Az író defektet kapott, és Deszyt megkérték, húzza az időt, szórakoztassa a közönséget, míg odaér, miközben kintről mutogattak, hogy "folytasd, még nincs itt". Végül a szereplés végéig nem sikerült az érkezés, ám Deszy kitartóan állta a sarat, és kulisszatitkokkal szórakoztatta a népet :D
Kati nagyon kacagott, de csak addig, míg lelkesen megkérdeztem: "Ugye, holnap, ha esetleg elalszom, Te is majd tartod a frontot?" Erre azonnal elzavart aludni. :P

Vasárnap

Alexa és On Sai
Reggel nagyon hősiesnek éreztem magam, hogy felkeltem, sőt, a könyvjelzőket, meg a tollat is bepakoltam. Már a vonaton ért az üzenet: "Anyu, tudod, mit felejtettél itthon?" Rögtön a táskámhoz kaptam, de nem jöttem rá. "Mit?" Drámai csend a cset végén. "Engem" - jött  a válasz nevetve. 
Mentségemre legyen mondva, a "ha felkelek, veled jövök" logikailag nem tartalmazza, hogy nekem kell végeznem az ébresztgetést. Nos, kemény lehet egy író gyerekének lenni, az ember elbukhat az anyja pontos szövegértelmezésén. :P (Persze, később megjött, és a koleszbe menet megvágott pár könyvvel és némi fagyival.)


A vasárnap reggel nagyon hangulatos volt, amúgy is imádom a reggeleket, de a kissé kómás Fumaxos kollégával, Ákossal összefutni, miközben kávéra várunk, annak is volt egy aranyos hangulata.
Tíztől délig volt kiírva a dedikálás, ilyenkor még kihaltabb a tér, de az olvasók 11-ig folyamatosan jöttek, aláírattak, kérdeztek :) Amikor elfogytak, kinyújtóztattam magam, és gondoltam, meglépek reggelizni. Össze is pakoltam a könyvjelzőket, aztán kiderült, kis naiv vagyok, mert sokan úgy gondolták, úgyis tömeg lesz, így eleve 11 utánra jöttek. Még háromnegyed órát dedikáltam, és nagy örömömre Alexa is odaért több órás utazás után. Az ő egyik mondata van olvasói ajánlóként a Miogin bázison, a másik Gothicé, akinek nagyon szeretem olvasni a bejegyzéseit.

Ekultura.hu képe - On Sai dedikál
Délben jött a színpadi beszélgetés, és kiderült, nem tudjuk minden könyvet dekorációnak elvinni, mert volt, ami elfogyott. (Biztos az entitások tettek valamit a fagyiba, hogy ennyien felfigyeltek a sorozatra. :P) Róbert Kati nagyon jó levezető, rengeteg érdekes kérdést hozott. Sosem szeretem előre megbeszélni a témát, most is mondtam, lepjen meg. Szó esett a Szivárgó sötétség sorozatról, az írásról, a gondolkozásmódról. Mostanában a könyvsorozat sikere látszik, de azért egy szabad akaratról szóló vallási sci-fit a kiadókig eljuttatni... hát, ez tíz évbe került, nehéz út volt, viszont gyönyörű. Szó esett még az írói tervekről, idei megjelenésekről is, de gonosz leszek, és nem mondom el, nézzétek meg, ha érdekel. :P
Flóra felvette a beszélgetést, és ígérte, majd fellövi a netre. (Plusz a kedvenc csokim, egy doboz After Eight is lapult nála. Köszönöm szépen :))

A színpadon utána Csukás István következett, én pedig gyorsan elosontam pár molyos baráttal ebédelni. Shadowhunter, Orsi, Oldmoviegirl és Enikő társaságában salátáztunk egy jót, és persze könyvekről, könyvheti élményekről ment a beszélgetés.
Amikor visszaértem, rájöttem, hogy bakker, most van Görgey Eta dedikálása, és sürgősen szereznem kell egy Időcsodák 3-at. Mivel idő volt, és lassan nekem is kezdődött a dedikálásom, így beszemtelenkedtem a sor elejére, és vészhelyzetre hivatkozva azonnal dedikáltattam a könyvet. Eta kurjantott egy nagyot, és azonnal odahívta az egyik olvasót, aki meg tőlem szeretett volna dedikálást a Szürke szobákra, és kölcsön is adta a tollát. :) Gyorsan megegyeztünk Etával, ha végzünk, még összefutunk.
Ekkor már iparkodtam, de még akart pár percem, így elkaptam Benkő Mariannát, akinek nagyon szeretem a blogját. Érdekes, hogy vannak emberek, akikkel akár éveket is ki lehetne hagyni, mégis azonnal megvan a közös hang. :)

Ja, igen, ezt dedikáltam :)


Háromkor dedikálásom volt az Alexandra Value standnál, nem siettem, mert úgy voltam vele, délelőtt sokan voltak, de igen meglepődtem, amikor megérkeztem. Itt is dedikáltam majdnem egy órát, és számtalan kedves találkozásban volt részem. Nagyon nagy élmény, hogy mennyire szeretik az Apa, randizhatok egy lovaggal? kötetet, vagy épp a Calderon könyveket.
Szenzációs meglepetés volt, hogy Misi is jött Calderont dedikáltatni, és hozta Pascalt, a helyes kis négylábút, aki nyugodtan tűrte, ahogy kezemben tartottam. Mindketten nagy Calderon rajongók :)

Pascal, a Calderon-rajongó + On Sai


Délután már elfáradtam, de egy kis szerkesztői egyeztetést még tartottunk. Az Érints meg pályázat kapcsán pontosítottam Rékának, milyen munkát csináljon meg, amíg egy hét szabin vagyok. Nagyon szeretnék júliusban eredményt hirdetni, és ehhez haladnunk kell.  
Évivel meg az Integrál kapcsán egyeztettünk. Év végén kijön Bakti Viktor izgalmas sci-fi regénye, és most zajlik vele a munka. Még a szerkezeti megbeszélés a téma, vagyis az, hogy négy vagy ötszálas mesélési mód maradjon benne. Úgy látom, nagyon jó új ötletek születtek, kíváncsian várom a fejleményeket.
Búcsúzóul Trux Béla, történelmi író még elkapott egy közös fotóra:

On Sai +Trux Béla


Köszönöm szépen a sok élményt, az izgalmas beszélgetéseket, a lelkes dedikáltatásokat! Jövőre ugyanitt Veletek! :)



6 megjegyzés:

  1. Mennyi szuper kép! És micsoda élmények! 😍
    Az a kaméleon mekkora királyság! 😄

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira cuki volt! De a gazdi is, aki nagy Calderon-rajongó :)

      Törlés
    2. Örülök hogy egy kölcsönösen kellemes élményt okoztunk egymásnak!Pascalra érdemes odafigyelni akárki el vagy akármivel nempózol tudja mi a jó!Misi

      Törlés
  2. Köszönöm szépen mégegyszer! Annyira a szuper, hogy találkozhattam veled! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is örültem, és köszönöm szuper képet! :)

      Törlés